Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

În raionul Glodeni a demarat construcția locuințelor sociale

Published on: L, 05/14/2018 - 13:57

Vineri, 11 mai 2018, în raionul Glodeni a demarat construcția locuințelor sociale. Beneficiari vor fi familiile cu mulți copii, persoanele cu nevoi speciale, inclusiv, tinerii specialiști angajați în  sectorul bugetar. Proiectul prevede construcția unui bloc cu patru nivele și parter, apartamente cu trei, două și o odaie, finalizate la ”cheie”. Ceremonia de începere a lucrările de construcție a avut loc în prezența Secretarului de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dorin Andros, a managerului Unității de Implementare a fazei II a proiectului de construcție a locuințelor sociale în țara noastră, Iunona Lungul, a conducerii raionale, antreprenorului general și locuitorilor orașului Glodeni. 

 

”Locuințele vor fi finisate la „cheie", ceea ce înseamnă că tavanele și pereții vor fi  zugrăviți,  vor fi instalate geamuri termopan, uși interioare,sistemul de încălzire autonom, pardosea, gresie, laminat, inclusiv, vor fi dotate cu blocuri sanitare. Suma totală constituie circa 1 mln de euro. 60% din bani sunt oferiți de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE), iar  40% reprezintă contribuția Consiliului Raional Glodeni, inclusiv contribuție nefinanciară”, a precizat Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dorin Andros, în cadrul evenimentului.

 

 Totodată, oficialul a menționat că, de locuințe sociale construite în cadrul proiectului susținut financiar de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE), au beneficiat, până în prezent, cetățenii din raioanele Călărași, Briceni, Soroca, Sîngerei și Hâncești, iar în curând vor fi date în folosință locuințele sociale în raionele Leova și Nisporeni.

 

În contextul, raioanelor unde se construiesc locuințe sociale, Iunona Lungul, managerul Unității de implementare a fazei II a proiectului de construcție a locuințelor sociale în țara noastră, a subliniat că, în plină desfășurare sunt construcțiile din raioanele Rezina și Fălești.

 

”La finele anului 2018 vom avea construite  357 apartamente sociale în raioanele: Leova, Nisporeni, Ialoveni, Glodeni, Rezina și Fălești, pentru circa 1400 de beneficiari. În total în faza doi a proiectului vor fi finalizate circa 700 de locuințe sociale, în treisprezece raioane ale țării, inclusiv raioanele Cantemir, Cimișlia și Cahul, unde sperăm că vom demara construcția până în toamna acestui an”, a menționat Iunona Lungul.

 

Reiterăm, în Republica Moldova locuințele sociale sunt construite în cadrul unui proiect de dezvoltare, al cărui cost total constituie 20,4 mln euro. Proiectul este  susținut financiar de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, ce oferă țării noastre un împrumut în valoare de circa 13, 4 mln euro, circa 65 % din costul total,  pe un termen de până la 20 de ani, cu o perioadă de grație de cinci ani.

 

Contribuția Republicii Moldova, prin intermediul APL este de 35%, ce poate fi constituită din imobilul propriu nefinalizat sau supus reconstrucției, terenul, documentația tehnică de proiect și expertize tehnice. 

 

Principalii beneficiari ai acestor apartamente sunt stabiliți conform unui Regulament cu privire la modul de repartizare și a unei comisii instituite de autoritățile locale, în acest sens, pentru a verifica veridicitatea actelor depuse, dar și eligibilității beneficiarilor conform cerințelor și criteriilor stabilite de Regulament.

 

Menționăm, locuințele sociale sunt proprietate a autorităților publice locale, iar beneficiarilor acestea sunt transmise în locațiune.

 

14 mai 2018

Serviciul informare și comunicare al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului