La Ialoveni a fost dat startul seminarelor privind regionalizarea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare – elementul cheie al politicii naționale în domeniu

Published on: M, 04/17/2019 - 17:44

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va organiza mai multe seminare în raioanele țării pentru a informa autoritățile locale despre importanța regionalizării serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, drept element cheie al politicii naționale  în dezvoltarea sectorului. Astăzi, la Ialoveni, a avut loc primul seminar în acest sens.

 

Seminarele de informare vor fi organizate în cadrul proiectului SDC/ADA „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenției Austriacă pentru Dezvoltare.

 

La începutul discuțiilor, Secretarul de Stat în domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Valentina Țapiș, a menționat că scopul desfășurării seminarelor este de a informa autoritățile administrației publice locale despre politica națională în vederea îmbunătățirii serviciilor locale în sectorul aprovizionării cu apă, prezentarea exemplelor de regionalizare din Republica Moldova și experiența internațională, consolidarea dialogului între autorităţile centrale şi locale pentru identificarea în comun a celor mai bune soluţii de dezvoltare a sectorului.

 

„Serviciile de calitate prestate cetățenilor sunt esențiale și ocupă un loc deosebit în politica guvernamentală, iar alimentarea cu apă și sanitație este indiscutabil una dintre prioritățile de dezvoltare și una dintre cele mai actuale probleme” a precizat Secretarul de Stat în domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Valentina Țapiș.

 

Seminarul a fost organizat în trei sesiuni tematice: (I) Prioritizarea investițiilor, (III) Aspectele legale și instituţionale ale regionalizării în Republica Moldova, (III) Regionalizarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare a județului Iaşi, România.

 

În contextul experienței României la acest capitol, directorul tehnic al SA „Apăvital” Iaşi, Mihai Doruş, a prezentat istoria dezvoltării operatorului, a subliniat aspectele comune cu situația din ţara noastră și a menționat că proiectele regionale și operatorii regionali au avut prioritate la finanțările din partea Uniunii Europene.

 

“Guvernul României a făcut din regionalizare una din pietrele de temelie a sectorului apei şi un elementul cheie al politicii de dezvoltare a sectorului, care are drept scop îmbunătățirea performanțelor sectorului și a eficienței infrastructurii, sub aspectul calității și costurilor. S-a dovedit de a fi o reformă esențială care a dus la îmbunătățirea calității și eficienței costurilor infrastructurii și serviciilor locale de apă” a precizat Mihai Doruș.

 

Reprezentanții autorităților locale participanți la seminar au fost interesați de viabilitatea investițiilor şi recuperarea costurilor, politica echilibrată de stabilire a prețurilor, valoarea patrimoniului aflat la dispoziția operatorului regional, precum și intenția de proiect transfrontalier a ApaVital de prestare a serviciului în țara noastră. De asemenea, autoritățile locale au precizat că seminarele și instruirile sunt importante pentru dezvoltarea capacităților autorităților și a prestatorilor de servicii.

 

La seminar au participat și experți naționali în domeniu care au comunicat că prioritizarea proiectelor și investițiilor în sector este un aspect esențial în calea spre dezvoltarea durabilă, iar prin asociere poate fi prestat un serviciu durabil şi calitativ.

 

Pe parcursul discuțiilor au fost abordate etapele de implementare a politicii de regionalizare prin studiu de caz ale operatorilor regionali creaţi în orașele Floreşti, Nisporeni și Cahul.

 

Participanții la eveniment au adresat experților întrebări cu referire la gestionarea serviciului și crearea operatorilor regionali, oportunitățile oferite de Fondurile Naționale și contribuțiile locale pentru proiecte, în acest sens, precum și obligarea prin lege a conectărilor la canalizare acolo unde există sisteme centralizate.

 

Date de contact:

Directia politici de management integrat a resurselor de apă
tel: 022 204 538