Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Crearea dialogului de politici naționale pentru siguranța industrială discutată la MADRM

Published on: M, 05/22/2019 - 11:23

Promovarea platformei de dialog național privind siguranța industrială, prevenirea accidentelor, reducerea riscurilor la dezastre și răspunsul în situații de urgență, acestea subiecte au fost discutate în cadrul unei ședințe la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

 

La ședință au participat Secretarul de stat în domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Valentina Țapiș, reprezentanți ai Departamentului pentru protecția mediului înconjurător al Comisiei economice pentru Europa a ONU, ai Convenției privind efectele transfrontaliere ale accidentelor industriale (ETAI) și ai Programului de asistență și cooperare al Convenției ETAI.

 

Astfel în scopul asigurării elaborării unor politici coerente în domeniul securității industriale, armonizării legislației naționale cu principiile și cerințele Uniunii Europene, MADRM în parteneriat cu Comisia Economică pentru Europa (CEE) a Organizației Națiunilor Unite și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) va crea dialogul de politici naționale pentru siguranța industrială.

 

 Beneficiile parteneriatului va permite țării noastre să îmbunătățească cooperarea și să stabilească mecanisme de coordonare între toate instituțiile responsabile la nivel național, inclusiv cu operatorii de instalații industriale periculoase. Participarea la această discuție va permite Republicii Moldova accesarea fondurilor și obținerea suportului financiar din partea partenerilor de dezvoltare.

 

În cadrul întrunirii , secretarul de stat, Valentina Țapiș a apreciat cooperarea și suportul continuu din partea Secretariatului Convenției în susținerea implementării prevederilor Convenției la nivel național și disponibilitatea de participare în dialogul național politic pentru siguranță industrială.

 

Specialiștii din domeniu ai MADRM au menționat, că pentru asigurarea prevenirii poluării, inclusiv a accidentelor industriale este necesar aplicarea prevederilor Legii nr. 11/2017 privind evaluarea strategică de mediu și a Legii nr. 86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului la etapele de inițiere a activităților planificate în scopul minimizării impactului asupra mediului.  

 

Amintim că, Republica Moldova este parte la Convenția CEE a ONU privind efectele transfrontaliere ale accidentelor industriale din anul 1994 și beneficiază de Programul  de Asistență al Convenției, care permite țării noastre să fie mai pregătită pentru prevenirea, pregătirea și reacția la accidentele industriale.

 

Direcția politici de prevenire  a poluării și evaluării de mediu

Tel: 022 204 520