Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Agricultura ecologică din țara noastră a fost subiectul discuției unui seminar public

Published on: V, 06/07/2019 - 10:27

Peste 120 de reprezentanți ai mediului academic, agricultori și experți în domeniu s-au reunit, în perioada 5-6 iunie 2019, în cadrul unor seminare publice, pentru a discuta despre culturile de teren și soiurile potrivite pentru agricultura ecologică din Republica Moldova. Evenimentele au fost consacrate Zilei câmpului și au fost organizate în cadrul proiectului Suport Instituțional pentru Agricultura ecologică din RM”, finanțat de Agenția Cehă de Dezvoltare și implementat de Institutul Central de Supraveghere și testare în Agricultură.

 

Principalul subiect abordat în cadrul evenimentelor a fost soiurile de plante testate pe loturile experimentale, precum și agrotehnologiile utilizate. La fel a fost prezentată experiența altor țării în agricultura ecologică, pentru a realiza un schimb de experiență și bune practici, dar și pentru a compara rezultatele şi a selecta soiurile de plante adaptate la zonele țării noastre.

 

În context, Secretarul de Stat, Veaceslav Cernat,  a menționat că agricultura ecologică este un sector nou pentru Republica Moldova, dar care are mari avantaje de dezvoltare şi reprezintă o alternativă viabilă pentru viitor.

 

”Acest compartiment pune accent pe implementarea celor mai bune practici agricole și dat fiind faptul că solicitările pieței internaționale sunt în permanentă creștere, Republica Moldova intenționează să extindă suprafețele și exportul produselor agroalimentare ecologice. De asemenea, piețele străine, sunt suprasaturate cu produse din agricultura convențională şi suportă o insuficiență de produse ecologice, în acest context, producția agroalimentară ecologică din țara noastră este o oportunitate de cucerire a unor noi piețe de desfacere”,  a precizat Veaceslav Cernat.

 

La rândul său, Excelența Sa, Zdenek Krejci, Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al Republicii Cehe în Republica Moldova, prezent la eveniment, a menționat că obiectivul suportului oferit este de a susține țara noastră în stabilirea unui sistem operațional pentru aprobarea unificată a inputurilor din agricultura ecologică. De asemenea, oficialul a precizat că proiectul Suport Instituțional pentru Agricultura ecologică din RM”, a fost lansat în anul 2016 în baza uni memorandum de înțelegere semnat între Agenția de Dezvoltare Cehă și Ministerul Agriculturii și are drept scop lansarea unui laborator local în agricultura ecologică în cadrul căruia vor putea fi efectuate analiza a 250 de reziduuri şi stabilirea sistemului pentru recomandarea procedurilor agrotehnologice, a speciilor și varietăților ecologice.

 

Date de contact:

Serviciul producție ecologică și produse cu denumire de origine

0 22 204 - 524