Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Ministrul Nicolae Ciubuc a fost astăzi la Universitatea Agrară

Published on: V, 06/07/2019 - 17:52

Până la sfârșitul lunii iulie 2019, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, își propune să prezinte Guvernului spre aprobare proiectul hotărârii „Privind reorganizarea instituției de învățământ superior și a unor organizații din domeniile cercetării şi inovării din sectorul agroalimentar”. În acest context, ministrul Nicolae Ciubuc a efectuat astăzi, o vizită de lucru la Universitatea Agrară cu scopul de a vorbi despre obiectivele și necesitatea aprobării reformei în învățământ și cercetare,  precum și de a realiza un schimb de opinii cu profesorii de la universitate în baza proiectului, ce urmează a fi supus consultărilor publice.

 

”Datele evaluării și studiile de fezabilitate efectuate, demonstrează că reforma în sistemul de cercetare, inovare, educație și extensiune rurală din țară, este necesară. În condițiile actuale este dificil ca aceste domenii să existe separat. Pentru a spori calitatea specialiștilor în sector, a eficientiza managementul instituțional, precum și a, inclusiv alocarea resurselor între componentele sistemului, Universitatea va fi reorganizată, va devine o structură consolidată, modernă și eficientă, ce va compila instituțiile din domeniile cercetării și inovării cu programe de cercetare şi programele de formare profesională în domeniul agroalimentar. Am venit să discutăm despre proiect ca reforma să aibă doar beneficii atât la nivel instituțional cât și pentru angajați, dar și pentru sectorul economic al țării”, a subliniat în discuțiile cu profesorii, ministrul Nicolae Ciubuc.

 

Totodată, ministrul a precizat că în prezent, doar 18% din totalul de edificii ale universității sunt valorificate, raportat la numărul de studenți înmatriculați, iar reforma va contribui la reducerea cheltuielilor de întreținere a blocurilor de învățământ.

 

”Obiectivul general al proiectului rezidă în sporirea calității învățământului superior în domeniul agroalimentar și a sistemului de cercetare din agricultură, care să conducă la sporirea atractivității acestora pentru tineri și creșterea numărului de absolvenți angajați în spațiul rural, la  sporirea calității specialiștilor pregătiți, sporirea atractivității sistemului de cercetare din domeniul rural pentru cei mai buni absolvenți din învățământul superior, etc.”, a subliniat ministrul Nicolae Ciubuc.

 

După discuția cu profesorii, ministrul a vizitat blocurile de studii și laboratoarele, ferma de vaci a universității, clinica veterinară în construcții, pentru a observa dacă satisfac minimul necesar pentru pregătirea specialiștilor și pentru a observa stadiul de construcție a clinicii și cum au fost valorificate alocațiile bugetare în acest sens.      

 

Date de contact:

Serviciul știință, educație și extensiune rurală

0 22 204 - 550