Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

În fiecare zi de vineri, ministrul Ion PERJU se află în teritoriu, astăzi este într-o vizită de lucru în raionul Ștefan Vodă

Published on: V, 02/07/2020 - 15:35

7 februarie 2020 - Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, efectuează, astăzi, o vizită de lucru în raionul Ștefan Vodă. Inițial ministrul a mers în satul Talmaza, pentru a verifica și a constata situația în care se află stația de pompare și stația de irigare din localitate.

 

În discuțiile cu cei prezenți la fața locului ministrul a precizat că: ”Din păcate, cea mai mare stație de pompare din fost Uniune Sovietică, este în prezent, într-o stare dezastruoasă. Sunt profund dezamăgit de felul cum autoritățile locale au gestionat aceste active strategice pentru economia națională. Aceeași situație dezastruoasă am găsit și la stația de irigare. Problema accesului la apă este una stringentă și este necesar să utilizăm rațional toate oportunitățile, fără a distruge, a pierde sau a irosi  capacități și investiții”. De asemenea, Ion PERJU a precizat că în perioada imediat următoare, în regim prioritar, va fi inițiată procedura de transmitere a stațiilor către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru a fi identificate cele mai optime soluții de reabilitare a acestora, precum și a dat asigurări că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului  va  depune eforturile necesare împreuna cu colegii de la Fondul de Dezvoltare Durabila și Agenția Proprietății Publice pentru a urgenta procesul de transmitere.

 

Totodată cu membrii Asociației Utilizatorilor de Apă, în gestiunea cărora va fi transmisă stația  vor fi purtate discuții despre capacitățile existente pentru reabilitarea acesteia, iar împreună cu reprezentanții Fondului de Dezvoltare Durabilă vor fi identificate soluții pentru a contribui la atragerea investițiilor în acest sens.  

 

În după amiaza zilei, ministrul Ion PERJU a avut o ședință cu administrația locală, serviciile desconcentrate și agenții economici din zonă.

 

Principalele subiecte discutate s-au referit la situația în domeniul agriculturii, prioritățile Guvernului pentru a îmbunătăți situația sector, prioritățile ministerului pe domeniile de gestiune. De asemenea, localnicii au fost interesați de proiectele de dezvoltare regională și de protecție a mediului aprobate spre finanțare din Fondul Ecologic Național (FEN) și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

 

În acest sens, ministrul le-a răspuns: ”Ne propunem să organizăm, până la sfârșitul lunii februarie, ședința Consiliului Național al FEN pentru a demara achitările în proiectele aprobate”.

 

În același context, oficialul a solicitat administrațiilor publice locale să participe activ, inclusiv, cu partea de contribuție, pentru a valorifica eficient fondurile naționale, dar și pentru a finaliza eficient proiectele. 

 

Tot în contextul valorificării eficiente a fondurilor naționale, s-a discutat și despre procesul de subvenționare în anul curent, resursele financiare disponibile în Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), dar și capacitățile instituționale pentru suport în acest sens.

 

Oamenii din raion au solicitat ministrului să contribuie la asigurarea unui dialog mai activ cu autoritățile centrale pentru a-i susține în soluționarea problemelor locale, dat fiind faptul că principalele probleme cu care se confruntă autoritățile locale sunt lipsa forței de muncă în mediul rural și  temerile privind prognoza agricolă în anul curent, din cauza  lipsei precipitațiilor.