Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Membrii Colegiului MADRM s-au întrunit în ședință

Published on: M, 03/03/2020 - 15:02

3 martie 2020 - Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat astăzi,  ședința membrilor Colegiului instituției.  La eveniment a participat  Prim-ministrul Ion CHICU, ministrul Ion PERJU, Secretarii de Stat ai MADRM, reprezentanții instituțiilor subordonate, foști miniștri, administratorii asociațiilor de profil, dar și membrii comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară.

 

Conform ordinii de zi, principalele subiecte abordate s-au referit la activitatea MADRM pentru anul 2019; distribuirea resurselor financiare ale fondurilor naționale gestionate – Fondului Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și a Mediului Rural,  Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și a Fondului Ecologic Național, precum și prioritățile MADRM pentru anul 2020.

 

Ministrul Ion PERJU a prezentat un raport referitor la activitatea ministerului în 2019 și prioritățile pentru 2020. Printre problemele confruntate de domeniul de responsabilitate al ministerului a fost menționată insuficiența acută a specialiștilor, oportunitățile nefolosite de export a producției, restanțele la îndeplinirea angajamentelor din Acordul de Asociere, insuficiența stațiilor de irigare, lipsa infrastructurii de colectare și procesare a deșeurilor solide, cadrul normativ învechit și altele.

 

Ion CHICU a apreciat munca depusă de echipa MADRM pentru dezvoltarea unei ramuri importante a economiei naționale: „Trebuie să aducem sectorul agricol la o funcționare normală. Într-o perioadă foarte scurtă de timp, din minister au plecat 49 de oameni. A fost o mare greșeală. E necesar să recrutăm cei mai buni specialiști, să eliminăm deficiențele fiscale, ca pe lanț să fie o cotă unică de TVA. Să determinăm investiții masive în irigare. Deși suntem o țară încă în mare parte agrară, nu suntem în stare să ne asigurăm. Ne bazăm pe import”. Premierul a chemat specialiștii să depună dosarele pentru poziția de secretar de stat al MADRM responsabil de mediu.

 

În context, șeful Guvernului a menționat: „În domeniul mediului am ajuns la un dezastru. Toate câmpurile sunt pline de plastic și polietilenă. Trebuie să întreprindem măsuri urgente pe domeniul colectării și procesării deșeurilor. Vă rog să faceți o inventariere a pădurilor și să lansați campanii de plantare a fâșiilor forestiere”.

 

În urma audierii rapoartelor, participanții și-au expus opinia despre subiectele abordate și prioritățile în domeniile vizate pentru perioada următoare de activitate, precum și au propus  acțiuni de eficientizare a activității instituției și îmbunătățire a politicilor publice.