Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Ministrul Ion PERJU a organizat o ședință on-line cu responsabilii direcțiilor agricole raionale

Published on: M, 05/06/2020 - 16:55

6 mai 2020 - Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, a organizat o ședință on-line cu responsabilii direcțiilor agricole raionale, pentru a discuta despre situația suprafețelor și culturilor agricole, după precipitațiile meteo înregistrate săptămâna trecută, inclusiv, în contextul condițiilor meteo înregistrate în anul curent, în special seceta hidrologică urmată de  înghețuri și ploi cu grindină.

 

„Condițiile meteo specifice anului curent influențează negativ asupra sectorului agricol. După o iarnă blândă fără precipitații, primăvara devreme cu dimineți reci și zile calde a impus intrarea devreme în câmp, apoi au fost înregistrate înghețuri timpurii. Din păcate, este o perioadă nefastă pentru agricultură. În contextul sectei hidrologice, înghețurilor și a precipitațiilor înregistrate vreau să discutăm despre situația în raioane, chiar dacă știm că evaluarea trebuie să aibă loc în 5-7 zile, după ploi, pentru a reuși să observăm dacă procesul vegetativ este în normalitate și pentru a reuși să facem o prognoză a roadei”, a precizat ministrul Ion PERJU, în dialogul cu responsabilii direcțiilor agricole raionale.

 

În contextul pagubelor provocate de secetă și înghețuri, în cadrul discuțiilor, responsabilii din raioanele din nordul țării au comunicat că situația per ansamblu este una bună, chiar dacă au fost afectate unele suprafețe agricole, iar cei din centrul și sudul țării au informat că seceta a afectat o bună parte din terenuri, însă în funcție de rezultatele evaluării de după ploi, agenții economici vor lua o decizie cu referire la reînsămânțare.

 

La același subiect, responsabilii din raionul Ștefan Vodă, au comunicat că sunt localități unde nu a plouat, iar din cauza stresului hidric au fost afectate plantațiile multianuale de cais, prun și cireș.

 

Cu referire la ploaia cu grindină,  responsabilii din raionul Cahul au informat că grindina a afectat mai mult localitatea Vadul lui Isac, unde au fost distruse drumuri, afectate grav case, 3 mii m2 de sere, 22 ha de culturi cerealiere, 15, 6 ha de culturi pomicole, 20 ha de viță de vie.

 

Totodată,  reprezentanții direcțiilor agricole au informat că nu dețin informații exacte din fiecare localitate, din considerentul că precipitațiile nu permit desfășurarea activităților în câmp.

 

Ministrul  le-a vorbit responsabililor despre câteva activități ce au fost și urmează a fi întreprinse pentru a redresa situația în sector.

 

„Am avut câteva ședințe comune cu Primul ministru, producători agricoli și savanți ai instituțiilor științifice cu scopul de a discuta despre recomandări tehnologice, unele soluții economice în această situație. De asemenea, am adresat o solicitare către  FAO privind acordarea asistenței tehnice în evaluarea impactului acestei perioade asupra sectorului agricol. Trebuie să evaluăm prejudiciul pentru a cunoaște care sunt necesitățile și posibilitățile, inclusiv, pentru a comunica cu partenerii și donatorii. Considerăm necesar de format comisii mixte cu implicarea autorităților publice de ambele niveluri, pentru a evalua câmpurile compromise. Solicităm respectuos de a da dovadă de o atitudine obiectivă în procesul de evaluare. Doar în baza unei informații veridice putem lua decizii corecte. Mâine, vom avea o ședință de lucru cu reprezentanții companiilor de asigurări și producătorii agricoli, chiar dacă este o acțiune post – este necesară pentru viitor în caz de situații analogice”, a subliniat ministrul.

 

Totodată, Ion PERJU a vorbit despre promovarea proiectului Legii ce exclude unele impedimente la irigarea terenurilor agricole, menționând: „Prin aprobarea Legii vor fi modificate acte legislative ce simplifică procedura de obținere a permisiunii de utilizare  a apei pentru irigare, accesul la utilizarea  apei din bazine, posibilitatea amplasării prizelor de apă și instalațiilor mobile de captare în zona riverană a bazinelor, dar și instituirea amenzilor pentru cei ce nu permit utilizarea apei și pentru cei ce nu obțin regulamente (pașapoarte) pentru funcționarea bazinelor”.