A A A

Ministrul Vladimir BOLEA a avut o întrevedere cu Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova

Published on: M, 09/20/2022 - 16:45

20 septembrie 2022, Chișinău - Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir BOLEA a discutat, astăzi, cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis MAŽEIKS, despre prioritățile sectoriale curente și cele pe termen mediu.

 

Vladimir BOLEA a menționat că ministerul este în proces de elaborare a unui șir de inițiative și reforme, pentru a asigura o dezvoltare durabilă a sectorului agroalimentar și a zonelor rurale.

 

„Suntem recunoscători pentru majorarea de către UE, pentru un an, a contingentelor tarifare la exportul a 7 produse agricole RM pe piața UE. În continuare  suntem interesați în finalizarea procesului decizional pentru autorizarea exportului produselor moldovenești de origine animală pe piața UE. Pentru a dezvolta și elabora viziuni comune de dezvoltare și consolidare a sectorului agroalimentar și a spațiului rural, desfășurăm ample procese consultative cu agricultorii din raioanele țării. Totodată, în actuala situație privind interzicerea Federației Ruse de a realiza importul de produse vegetale din țara noastră, suntem preocupați întru elucidarea tuturor circumstanţelor, pentru a nu lăsa loc de neclarități și incertitudini. În același context, suntem în proces de identificare a noilor piețe de desfacere”, a comunicat ministrul.

 

Părțile au discutat și oportunitățile de oferire a sprijinului UE pentru formularea, revizuire și armonizarea legislației naționale din sectorul agroalimentar cu normele comunității europene. Referindu-se la solicitările fermierilor şi producătorilor agricoli privind subvenţionarea, Vladimir BOLEA a declarat că echipa ministerială este antrenat în exerciții de modificare a regulamentului de subvenționare și identifică  soluţii optime pentru a  încuraja  activitatea agricolă.

 

La rândul său, Jānis MAŽEIKS, a comunicat că, Uniunea Europeană va asista procesul de reforme structurale în sector și că proiectele ce vizează sporirea competitivității în agricultură, modernizarea zonelor rurale, promovarea tehnologiilor noi și crearea infrastructurii de piață modernă, vor beneficia de susținere.