Iurie Scripnic a participat la lansarea platformei online Donezalimente.md

Published on: M, 11/14/2023 - 16:22

14 noiembrie 2023, Chișinău - Astăzi, Iurie Scripnic, secretar de stat, a participat la evenimentul de lansare a platformei online Donezalimente.md. Evenimentul a fost marcat de conștientizarea impactului semnificativ al pierderilor și risipei de alimente asupra mediului și riscului crescut de insecuritate alimentară.

 

În discursul său, dl Scripnic a subliniat gravitatea situației la nivel global, evidențiind faptul că, în timp ce milioane de oameni mor anual de foame, mii de tone de produse alimentare sunt aruncate la gunoi. Acest fenomen reprezintă nu doar o problemă umanitară, ci și o amenințare directă la adresa mediului înconjurător. În acest context, guvernele au responsabilitatea de a implementa măsuri concrete pentru a reduce cu 50% risipa de alimente pe cap de locuitor până în 2030.


Legislația în vigoare în Republica Moldova oferă deja un cadru juridic  pentru abordarea acestei probleme. Legea nr. 299 reglementează măsurile de prevenire a risipei de alimente, inclusiv strategii de reducere a deșeurilor și promovarea unui consum eficient al alimentelor sigure, inclusiv a celor aproape de termenul de expirare a valabilității.


Secretarul de stat a accentuat că pierderile și risipa de alimente reprezintă o provocare și pentru Moldova și că limitarea acestora poate contribui semnificativ la combaterea foamei și malnutriției.

Platforma Donezalimente.md a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de I.P. ,,Keystone Moldova’’, A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale’’ și I.R.M.S. ,,Diaconia. Proiectul își propune ca să contribuie la dezvoltarea serviciilor de cantină socială din țară și să îmbunătățească mecanismul de recuperare a alimentelor. În acest context, suportul acordat pentru dezvoltarea Băncii de Alimente se axează pe creșterea capacității de colectare a surplusului de produse din lanțul agro-alimentar pentru a fi redirecționat către serviciile sociale.