Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Agricultura ecologică şi consumul de alimente organice au constituit subiect de discuție în cadrul evenimentelor dedicate Zilelor Câmpului

Published on: J, 06/07/2018 - 15:32

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu suportul Guvernului Cehiei organizează, în săptămâna curentă, mai multe evenimente publice consacrate Zilelor câmpului și agriculturii ecologice din Republica Moldova. Astfel, pe 5 iunie, în comuna Băcioi, s-a desfășurat un atelier de lucru în care s-a discutat despre dezvoltarea agriculturii ecologice în țara noastră, consumul de alimente organice, precum și despre impactul pozitiv al producției ecologice asupra mediului ambiant și sănătății omului.  

 

”Agricultura ecologică şi consumul de alimente organice reprezintă un domeniu cu creștere stabilă în întreg sectorul agricol și alimentar din Uniunea Europeană. Având în vedere, efectele pozitive dovedite asupra protecției mediului ambiant, peisajului şi asupra asigurării bunăstării animalelor, acest sistem de management este susținut financiar în toată UE, prin oferirea de granturi. Susținerea dezvoltării agriculturii ecologice (AE) reprezintă un domeniu prioritar, stabilit în acordul de cooperare pentru dezvoltare dintre Republica Cehă şi Republica Moldova” a precizat Alisa Pîrlog, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în mesajul de debut al evenimentului.

 

În cadrul atelierului a avut loc demonstrarea culturilor netradiționale (minoritare) pentru agricultura ecologică, a soiurilor de plante testate și pe prezentarea experiențelor cu culturi de câmp cunoscute, care predomină în ingineria agricolă.  Au fost prezentate experiențe din diferite zone ale țării, pentru a compara rezultatele şi pentru a spori schimbul de experiență.

 

”În comuna Băcioi, pe o parcelă de 2 ha,  se testează 8 soiuri de grâu de toamnă, speltă, porumb, ovăz, trifoi încarnat. Scopul experiențe rezidă în demonstrarea directă a diferențelor de soi. Parametrii evaluați în testarea soiurilor de plante ecologice sunt: competitivitatea contra buruienilor; rezistenţa la principalele boli (rugină, mucegai, fusarium); rezistenţa la grăpare; randamentul și parametrii tehnologici alimentari, mai ales de coacere. Este imperativă respectarea tehnologiei de cultivare (culturile anterioare, rotația culturilor, tipul de fertilizare aplicat - îngrășăminte verzi, gunoi de grajd, gunoi de grajd lichid”, a subliniat Alisa Pîrlog.

 

Potrivit oficialului, cu suportul Guvernului Cehiei, în cadrul proiectului ”Suportul Instituțional în sectorul Agriculturii Ecologice în Republica Moldova”,  au fost realizate experiențe pe câmp, la Centrul de Testare a Soiurilor de Plante din Băcioi, la Gospodăria Țărănească ”MA-Gașper” din satul Furceni, rl Orhei şi la ferma Mănăstirii Zăbriceni din rl Edineț.  

 

Experiențele au fost axate pe cultivarea în sistem ecologic a culturilor și soiurilor de perspectivă, solicitate pe piaţă şi elaborarea recomandărilor în acest sens pentru fermierii ecologici din Republica Moldova.

 

”În Moldova, solurile și clima sunt bune,  putem obține un grâu ecologic de o calitate superioară. Experiența presupune testarea diferitor soiuri, în vederea începerii cultivării acestora pe scară largă în Moldova. Prețurile grâului ecologic alimentar pe piața europeană sunt foarte bune, cu 50% mai mari decât prețurile pentru grâul convențional” a specificat Secretarul de Stat, Alisa Pîrlog.

 

La eveniment au participat peste 140 de reprezentanți ai mediului academic, agricultori și experți în domeniu au discutat, în cadrul unui atelier de lucru, despre culturile de teren și soiurile pentru agricultura ecologică. Atelierul a fost organizat cu ocazia Zilei agriculturii Ecologice la noi în țară. Evenimente asemănătoare se desfășoară astăzi, 7 iunie, în satul Furceni din raionul Orhei, iar pe 9 iunie va avea loc, în raionul Edineț, la mănăstirea Zăbriceni.

 

 

 7 iunie 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului