Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Cabinetul de miniștri a aprobat Planul de acțiuni privind exploatarea iazurilor

Published on: J, 11/08/2018 - 14:39

8 noiembrie 2018, Chișinău: Astăzi cabinetul de miniștri a aprobat un plan de acțiuni la Regulamentul–tip de exploatarea a lacurilor de acumulare/iazurilor. Documentul include 18 acțiuni ce țin de: informarea populației cu referire la exploatarea lacurilor de acumulare, instruirea deținătorilor de iazuri în contextul protecției civile a bazinelor acvatice, gospodărirea apei, drepturile de folosință a apei în scopul irigării terenurilor agricole, supravegherea și verificarea corectitudinii folosirii lacurilor de acumulare, etc.  

 

Potrivit experților, în ultima perioadă, a crescut numărul cazurilor de litigii între utilizatorii de apă, care au drepturi legale la folosința apei și deținătorii iazurilor, iar situația se poate agrava deoarece majoritatea lacurilor de acumulare de apă sunt la limita termenului de exploatare.

 

În acest context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a elaborat proiectul hotărârii de guvern cu privire la aprobarea planului de acțiuni privind exploatarea iazurilor. În ședința de guvern, ministrul Nicolae Ciubuc, a specificat că aprobarea și implementarea planului va contribui la ameliorarea  situației în domeniul gospodăririi apelor: “Aceste acțiuni va permite folosința apei pentru necesitățile comunității, irigație și piscicultură, astfel va fi asigurată majorarea recoltei obținute pe terenurile irigate”, a conchis ministrul Nicolae Ciubuc.

 

În Republica Moldova sunt înregistrate 4000 de lacuri de acumulare/iazuri, pentru realizarea planului de acțiuni vor fi alocați din bugetul de stat circa 800 mii lei.

 

Serviciul informare și comunicare cu mass media