Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Cea de-a doua ședință a comună a APC cu reprezentanții APL a avut loc la Criuleni

Published on: V, 07/06/2018 - 10:21

Cele mai stringente probleme ale locuitorilor din raionul Criuleni și soluțiile pentru depășirea acestora au fost discutate ieri, în cadrul celei de-a doua ședință comună a administrației publice centrale (APC) cu reprezentanții administrației publice locale (APL) din regiune. Prin acest nou format de întrevederi, Guvernul își propune să consolideze echipa guvernamentală în fiecare raion al țării, să intensifice conlucrarea între APC și APL, sporind, astfel, receptivitatea autorităților la nevoile cetățenilor.

 

 „Este una să vezi problemele de la birou și este altceva când vorbești direct cu oamenii. Pentru a realiza lucruri frumoase pentru cetățeni trebuie să ne unim, să aducem critici unde se merită, dar și să rezolvăm prin dialog problemele. Nu am avut niciodată mesaje triumfaliste. Am numit lucrurile pe nume așa cum sunt și răspundem pentru acțiunile noastre”, a spus prim-ministrul. Pavel Filip a menționat că eforturile depuse de Executiv sunt orientate în continuare spre îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, dar și reîntoarcerea oamenilor plecați peste hotare. Datorită creării noilor locuri de muncă, o parte din ei au revenit acasă, iar numărul de persoane care aleg să emigreze este în scădere.

 

În acest context, au fost nominalizate acțiunile întreprinse de Executiv pentru creșterea economiei, stabilizarea sistemului bancar și dezvoltarea mediului de afaceri, menționându-se  măsurile sociale precum majorarea îndemnizațiilor, reforma pensiilor și demararea reformelor în sănătate, care vor contribui la îmbunătățirea serviciilor de asistență medicală.

 

În cadrul ședinței, s-a discutat și despre proiectele cu impact ”Prima Casă” și „Drumuri bune pentru Moldova”, lansate anul acesta de Guvern. În cadrul ultimului în raionul Criuleni vor fi reparate 32 km de drumuri naționale și locale, valoarea totală a lucrărilor fiind de aproape 50 milioane de lei.

 

La rândul lor, reprezentanții APL au relatat despre situaţia din teritoriu, apreciind susţinerea Guvernului în anumite situaţii, şi enunţând, în același timp, problemele care necesită implicarea autorităţilor centrale. Pe lângă îmbunătățirea infrastructurii, reprezentanții APL au solicitat susținerea Guvernului în cea ce ține de reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare.

 

De asemenea, au fost discutate problemele transportatorilor din raion,  defrișarea pădurilor din regiune, finanțarea instituțiilor de învățământ, deschiderea noilor puncte de asistență medicală, iluminarea stradală, construcția poligonului de deșeuri.

 

”Suntem mereu în legătură cu autoritățile locale. Ședințele în teritoriu ne ajută să fim și mai eficienți în munca noastră comună. Am vorbit cu reprezentanții APL din raionul Criuleni despre mai multe dintre problemele cu care se confruntă cetățenii de aici. Căutăm soluții pentru a stopa defrișările, pentru a sprijini agricultorii locali și a construi poligonul de deșeuri. Tot împreună, am stabilit că Guvernul va contribui la reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare, cu 16 milioane de lei, din fondul ecologic”, a precizat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.

 

Membrii Cabinetului de miniștrii au răspuns la numeroase întrebări adresate, potrivit domeniilor de competență, menționând acțiunile care urmează fi întreprinse în continuare pentru îmbunătățirea situației în domeniile vizate și au confirmat că toate problemele enunțate vor fi tratate cu maximă seriozitate, fiind întocmit un Plan de acțiuni, pentru a asigura intervenția eficientă a autorităților centrale.

 

Pentru a discuta cu cetățenii echipa guvernamentală a mers în cele 43 de sate, unde locuiesc peste 72 mii de persoane.

 

 6 iulie 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului