Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Experți străini au elaborat un program de investiții ce prevede modernizarea transportului public din țară

Published on: M, 02/28/2018 - 16:33

În scopul protecției mediului, reducerii emisiilor poluante ale aerului, inclusiv a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES),  un grup de experți străini au elaborat un program de investiții ce prevede modernizarea transportului public din Republica Moldova.  Costurile și sumarul programului, au fost prezentate, pe parcursul zilei de ieri, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

 

Potrivit experților, în vederea implementării primei faze a programului sunt necesari circa 353 mln lei, pentru  a achiziționa 62 de troleibuze și 15 microbuze noi.

 

În cadrul discuțiilor, Victor Gălușcă, șef de serviciu, din cadrul ministerului a subliniat importanța și beneficiile implementării programului în țara noastră.

 

“Programul de investiții în Transportul Public Ecologic din Republica Moldova (TPE)  propune achiziționarea de noi autobuze, troleibuze și microbuze, inclusiv investiții "soft": în liniile de troleibuz, stațiile de GNL/ GPL și alte activități de sprijin pentru îmbunătățirea sistemului de transport în centrele urbane, modernizarea stațiilor de autobuze și controlul inteligent al traficului. Pentru realizarea Programului vor fi utilizați banii publici, dar și investiții străine”, a menționat  Victor Gălușcă.

 

Programul TPE este conceput pentru a fi implementat în două faze. Prima fază, va sprijini investițiile pilot în orașele Chișinău și Bălți, iar în cea de-a doua etapă programul va fi extins toate celelalte centre urbane din țară.  

 

Principalul obiectiv este de a ecologiza sectorul transportului public din Republica Moldova și de a încuraja reducerea mobilității emisiilor de carbon prin trecerea la transportul modern, care funcționează pe bază de combustibili nepoluanți.

 

Reiterăm, pe 21 septembrie 2016, Republica Moldova a semnat Acordul de la Paris, fiind ratificat de țara noastră prin Legea nr. 78 din 4 mai 2017, iar Guvernul a aprobat "Strategia de dezvoltare cu emisii reduse a Republicii Moldova până către anul 2030", ceea ce ne angajează să depunem eforturi pentru atingerea obiectivului "necondiționat", de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră cu 64% - 67% până în 2030, stipulate într-o serie de politici naționale. De asemenea, menționăm,  ”Programul de investiții în Transportul Public Ecologic din Moldova” face parte din cadrul proiectului „Cheltuieli publice pentru reducerea emisiilor de carbon la nivel național: Elaborarea programului de investiții verzi în Republica Moldova”, implementat în cadrul cooperării dintre OECD-Moldova și GREEN Action Programe.

 

28 februarie 2018

Serviciul informare și comunicare,

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului