Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Guvernul a aprobat componența nominală a Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția fluviului Nistru

Published on: V, 04/13/2018 - 12:27

Executivul a aprobat astăzi, componența nominală a Comisiei părții moldovenești privind utilizarea stabilă şi protecția fluviului Nistru. Proiectul Hotărârii de Guvern prevede instituirea Comisiei ca organism de colaborare interstatală între Republica Moldova şi Ucraina în domeniul protecției, utilizării durabile şi dezvoltării bazinului fluviului Nistru.

 

„Această comisie este una foarte importantă și rezultă dintr-o realizare pe care am reușit s-o obținem anul trecut. Este vorba despre ratificarea de către Ucraina a Acordului de la Roma, din anul 2012, în baza căruia a fost creată această Comisie, care va avea posibilitatea să evalueze și să monitorizeze ce se întâmplă pe fluviul Nistru”, a notat Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, în debutul ședinței de Guvern.

 

Componența Comisia a fost instituită drept urmare a structurii agreate între părți, în număr de 19 reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale şi locale, instituții științifice şi nonguvernamentale cu tangență în domeniul.

 

În conformitate cu prevederile art. 26 alin. (8) al Acordului menționat, Comisia privind utilizarea stabilă şi protecția fluviului Nistru se va întruni cel puțin odată pe an. În caz de necesitate, la solicitarea oricăreia dintre părți, se vă organiza ședințe extraordinare ale Comisei, al căror loc de desfășurare se va stabili de către copreședinți.

 

În cadrul ședinței Executivului, Pavel Filip a subliniat că s-a avansat în procesul de negocieri a  acordului de funcționare a Complexului Hidroenergetic Nistrean, în cadrul căruia, de asemenea, componenta mediului este cea mai importantă. În context, a fost menționată și adresarea, în comun cu Ucraina, către Comisia Europeană de acordare a asistenței pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe întreaga lungime a râului Nistru.  

 

Totodată, premierul a vorbit despre implementarea proiectului Fondului Ecologic Global, dar și despre studiul realizat de Ambasada Suediei în Republica Moldova, privind impactul social de mediu pe teritoriul țării noastre a funcționării complexului energetic.

 

Cu referire la programul de dezvoltare energetică al autorităților ucrainene, care prevedea construcția în cascadă a încă șase centrale hidroenergetice, prim-ministrul a precizat că, urmare a ratificării Acordului de la Roma, în lipsa unui studiu de impact și fără acordul Republicii Moldova acest lucru nu se poate întâmpla.

„Acordăm o atenție sporită și avem toate asigurările din partea Ucrainei că nu se va întâmpla absolut nimic care va duce la înrăutățirea condițiilor râului Nistru. Dimpotrivă, vom face absolut totul pentru a-l păstra. Este o bogăție comună, este sursa principală de alimentare cu apă a orașului Chișinău, dar și pentru Odessa, de aceea avem obligația să transmitem și urmașilor noștri un râu curat”, a conchis Prim-ministrul Republicii Moldova.

 

Informații preluate de pe www.gov.md