Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Instituțiile de mediu au efectuat un exercițiu public de monitorizare radiologică a mediului

Published on: V, 03/29/2019 - 18:37

La Chișinău a avut loc astăzi, un exercițiu practic pentru a  prezenta situația radiologică din țară și capacităților naționale în monitorizarea radiologică a mediului, în contextul sistemului național de prim răspuns în caz de accident sau incident radiologic sau nuclear. Experții au subliniat că nivelul de radiație în țară nu depășește limita normală și este constant.

 

”Vom prezenta astăzi, structura sistemului național de monitoring al radioactivităţii mediului, funcțiilor și capacităţilor tehnice și umane, inclusiv, metodele și tehnicile de determinare operative a parametrilor radiologici ai mediului – debitul dozei ambientale gama, concentrației radionuclizilor tehnogeni în aerosoli și precipitații atmosferice, stabilirii activităţii radionuclizilor artificiali și naturali în diferite elemente ale mediului – sol și ape de suprafață cât și la stabilirea activităţii lor în bioacumulatori naturali – mușchi”, a explicat directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Violeta Balan.

 

Totodată, experții Serviciului Hidrometeorologic de Stat, a Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) și a Agenției de Mediu au  demonstrat capacităţile naţionale în reacționarea operativă în cazul depistării surselor sau materialelor radioactive neinventariate (în afara controlului de reglementare), prezentând cum lucrează Echipa Mobilă de Experți și Laboratorul de Expertiză Nucleară al ANRANR.

 

”În cadrul exercițiului practic vom simula o situație de detectare și identificare a unei surse radioactive cu perfectarea procedurii de documentare și transmiterii în custodia temporară pentru cercetare de laborator. Este important ca să intervenim de fiecare dată atunci când se stabilesc surse radioactive pentru a preveni o contaminare eventuală a mediului şi a populaţiei şi nu doar contaminarea, dar şi iradierea nejustificată a persoanelor", a spus Ionel Bălan, director adjunct al  ANRANR.

 

Potrivit reprezentanților  Agenţiei de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, echipele mobile ale agenției, intervin în teritoriu în cazul în care este identificat un obiect care ar putea emite radiaţie. În majoritatea cazurilor, fiind vorba despre diferite piese de la utilaje vechi, găsite în uzine şi fabrici care au activat în perioada sovietică. 

 

Autoritățile explică că, nivelul de radiaţie se monitorizează constant în cinci staţii, la Chişinău, Bălţi, Briceni, Ştefan Vodă şi Cahul. Acesta este măsurat în fiecare dimineaţă şi seară, iar dacă sunt identificate schimbări majore, măsurătorile se fac mai des. 

 

"Nivelul de radiație în țară nu depășește limita normală și este constant. Cea mai recentă intervenţie de amploare a specialiştilor de la ANRANR a fost la uzina metalurgică din Rîbniţa, pentru că în presă s-a vehiculat că  a avut loc un accident, care putea prezenta un pericol pentru ecologie.  Probele colectate chiar în adiacentul oraşelor Rezina şi Râbniţa şi respectiv, de material biologic şi investigaţiile de laborator, măsurătorile nu au arătat prezenţa unor radionucliţi artificiali. Situaţia radiologică din punct de vedere a expunerii populaţiei şi lucrătorilor din cadrul Uzinei Metalurgice de la Rîbniţa este în regimuri normale”, a menționat Ion Apostol, directorul ANRANR.