La Chișinău a avut loc ședința de totalizare a misiunii COSOP

Published on: V, 03/23/2018 - 17:03

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a participat astăzi la o  ședință  de totalizare a misiunii COSOP (Country strategic opportunities programme ), a Misiunii Oficiului central IFAD. În cadrul ședinței s-a discutat despre elaborarea și implementării programelor și proiectelor noi în țara noastră, precizându-se că acestea au drept obiectiv reducerea sărăciei în zonele rurale din Republica Moldova, oferirea posibilității de dezvoltare a sectorului agricol, precum și sporirea rezilienței climatice. 

 

În cadrul discuțiilor, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici a specificat buna continuitate a activităților inițiate de IFAD și a  reiterat disponibilitatea viitoarelor colaborări.

 

“Ministerul este totdeauna deschis spre eventuale colaborări cu partenerii de dezvoltare. Ne dorim noi parteneriate  cu UE, iar Strategia COSOP, reprezintă una din continuitatea activităților proiectelor existente IFAD, ce vor include cu siguranță elemente inovatorii”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.

 

În acest context, experții au specificat că scopul principal al misiunii ține de inițierea elaborării noii strategii de colaborare (COSOP) între Guvernului Republicii Moldova și IFAD pentru următorii 6 ani, ce va include prioritățile din domeniul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului. De asemenea, au menționat, ca în cadrul proiectului nou, va fi facilitat accesul la finanțare pentru dezvoltarea activităților agricole și non-agricole, inclusiv vor fi oferite instrumente de asigurare a creditelor, prin crearea fondului de garantare a creditelor.

 

Totodată, ținem să menționăm că strategia se va axa pe îmbunătățirea capacitații de adaptare a fermierilor și reprezentanților businessului agricol la schimbările climatice, prin practicarea agriculturii conservative, îmbunătățirea accesului la sursele de apă în activitățile agricole, sporirea rezilienței la secete, precum și asigurarea protecției împotriva grindinei.

 

Menționăm că, beneficiarii țintă sunt tinerii antreprenori din zonele rurale, femeile care activează în agricultură din zonele rurale, în special cele implicate în activitățile de producere și procesare a produselor agricole.

 

 

23 martie 2018
 
Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului