Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

La Chișinău a avut loc Conferința științifică - ”Provocări și perspective regionale privind gestionarea deșeurilor radioactive în țările GUAM”

Published on: S, 09/08/2018 - 09:13

La Chișinău, în perioada 6-7 septembrie 2018, s-a desfășurat Conferința științifică cu genericul ”Provocări și perspective regionale privind gestionarea deșeurilor radioactive în țările GUAM”. Evenimentul a fost organizat de Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) în comun cu Autoritatea Suedeză de Securitate Radiologică cu ocazia jubileului de 10 ani de la fondarea ANRANR.

 

La Conferință au participat reprezentanți ai Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, Autoritatea Suedeză de Securitate Radiologică, Comisia de Reglementare Nucleară SUA, instituții ce de-a lungul anilor sunt principalii parteneri ai Republicii Moldova,  care oferă asistență tehnică în implementarea sistemului de reglementare a activităților nucleare și radiologice. De asemenea, au participat reprezentanți ai Organelor de Reglementare din domeniul nuclear și radiologic din România, Ucraina, Georgia.

 

În prima zi a evenimentului discuțiile s-au axat pe realizările Agenției și rezultatele cooperării internaționale în perioada anilor 2007-2018, iar în ultima zi participanții au realizat un schimb de experiență și bune practici în domeniul gestionării și dezafectării deșeurilor radioactive, precum și au evidențiat provocările din domeniu.

 

Amintim, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice și-a început activitatea prin inventarierea tuturor surselor radioactive de pe teritoriul țării, creând o baza de date națională a acestora. În procesul de inventariere, în afara de sursele înregistrate la agenții economici, au fost depistate un număr impunător de surse radioactive orfane – aflate în afara oricărui control legal. Astfel, pe parcursul perioadei de activitate, ANRANR a introdus în baza de date 7200 surce radioactive, dintre care circa 3700 de surse provenite din instituții falimentare, inclusiv din regiunea transnistreană a țării noastre.

 

În paralel, ANRANR a elaborat baza legislativ-normativă de reglementare a activităților cu surse de radiații ionizante, în conformitate cu cerințele internaționale și normele/standardele Uniunii Europene - peste 15 Regulamente aprobate prin Hotarîri ale Guvernului, prin intermediul cărora se implementează legislația în domeniu (Legea nr. 132 din 08.06.2012 privind desfășurarea în siguranță a activităților nucleare și radiologice).

 

Astfel, a început procesul de autorizare al agenților economici, care folosesc surse de radiații ionizante, fiind autoizate la momemt 472 obiective radiologice. Este de remarcat, că în anul 2017, datorită eforturilot depuse de ANRANR a fost revezătă Legea nr. 132 din 08.06.2012 privind desfășurarea în siguranță a activităților nucleare și radiologice, iar ca rezultat Autorizațiile radiologice de activitate sunt eliberate gratis.

 

8 septembrie 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului