Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

La Chișinău a fost organizat un seminar cu tematica „Agricultura ecologică în Republica Moldova, priorități și perspective”

Published on: M, 12/06/2017 - 16:37

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în comun cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare au organizat, astăzi, la Chișinău, un seminar de instruire în domeniul agriculturii ecologice, cu scopul de a discuta despre cadrul legislativ existent și ajustările necesare acestuia pentru a crea premisele necesare dezvoltării și promovării sectorului producției ecologice. 

La eveniment au participat antreprenori, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, parteneri de dezvoltare, precum și reprezentanți ai Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante din Moldova, Agenției Naționale pentru siguranța alimentelor, Centrului Național de Verificare și Certificare a Produselor Vegetale și a Soiului.

 În cadrul seminarului au fost abordate subiecte cu privire la situația actuală în domeniul agriculturii ecologice, obiectivele și principiile de bază, precum și cadrul legislativ - normativ național cît și internațional ce reglementează normele de producție și controlul în domeniu.

 Marcela Stahi, șef al Serviciului producție ecologică și produse de origine din cadrul ministerului a mulțumit tuturor actorilor implicați în demararea proiectului și a vorbit despre importanța sistemului de agricultură ecologică și a alimentelor ecologice la nivel internațional.

„Mulțumim partenerilor din Republica Cehă pentru colaborarea fructuoasă și susținerea în dezvoltarea sectorului producției ecologice.  Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului consideră acest sector prioritar dar fiind faptul că  agricultura ecologică poate constitui o soluție pentru producătorii agricoli în vederea sporirii profitului din cultivarea pământului, precum și reprezintă o soluție pentru protecția solului prin aplicarea tehnicilor agricole specifice”, a menționat Marcela Stahi.

 Totodată, doamna a precizat că agricultura ecologică constituie un mod de producţie ce se caracterizează prin utilizarea de tehnici de cultivare a plantelor şi de creştere a animalelor ce respectă echilibrul natural prin excluderea utilizării produselor chimice de sinteză, promovarea şi sporirea biodiversităţii, promovarea şi stimularea ciclurilor biologice şi o metodă de producție care respectă preferințele anumitor  consumatori pentru produse obținute cu ajutorul unor substanțe și procese naturale.

Participanții au conchis că în Republica Moldova, condițiile pedoclimatice sunt favorabile pentru dezvoltarea agriculturii ecologice, producției agroalimentare ecologice, inclusiv creează oportunități  pentru o producție ecologică competitivă pe piețele din afara țării.

Menționăm, seminarul cu tematica „Agricultura ecologică în Republica Moldova, priorități și perspective” a  fost organizat în cadrul proiectului „Suport instituțional în sectorul agriculturii ecologice din Republica Moldova”, ce are drept obiectiv ajustarea cadrului legislativ existent, pentru asigurarea dezvoltării sectorului producției ecologice. De asemenea, realizarea eficientă a proiectului va asigura tranziția la un cadru legislativ nou, ce  va dezvolta sectorul și va oferi soluții pe termen lung pentru  provocările legate de cerere și ofertă.

Amintim, proiectul este implementat de Institutul Central de Supraveghere și Testare în Agricultură din Republica Cehă pe un termen de patru ani, cu finanțare din partea Agenției Cehe pentru Dezvoltare.  

 

6 decembrie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului