Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

La Chișinău s-a discutat despre noile norme pentru proiectarea și construcția sistemelor de alimentare cu apă la scară mică în Republica Moldova

Published on: J, 03/14/2019 - 14:56

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat în comun cu  Organizația  de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) un atelier de lucru privind noile norme pentru proiectarea și construcția sistemelor de alimentare cu apă la scară mică în Republica Moldova și aplicarea modelelor de afaceri durabile pentru Alimentarea cu Apă și Sanitație la nivel rural. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului InItiatiativa Europeana  pentru apa EUWI+ și a fost destinat  proiectanților si specialiștilor în domeniul asigurării cu apă și sanitație, autorităților publice centrale și locale.

 

Cu asistenta proiectului a fost elaborat un document provizoriu de reglementare pentru proiectarea și construcția sistemelor exterioare de alimentare cu apă pentru localitățile mici, ce utilizează apă în cantități ce nu depășesc 200 m3 pe zi, iar în cadrul atelierului documentul a fost prezentat și analizat de specialiști în construcții, proiectanți, reprezentanți ai Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică, etc.

 

În cadrul sesiunii s-a discutat și despre procesul rațional pentru dezvoltarea noilor norme aprobate în aprilie 2018 și beneficiile preconizate, precum și au fost subliniate principalele caracteristici ale noilor norme care evidențiază schimbările față de normele vechiului SNiP sovietic din 1984.

 

Totodată, în cadrul atelierului a fost prezentate și datele unui studiu de caz. Astfel, noile norme au fost aplicate unui proiect de construcție a sistemului de alimentare cu apă pentru 3 localități din sudul țării, a cărui beneficiari sunt 1 500 de persoane. Rezultatul a demonstrat reducerea costului de construcție cu circa 30 % față de costurile estimate.

 

Un bun exemplu de sinergie a partenerilor de dezvoltare: Consortiumul Membrior UE, OCDE si ONU ECE este menționat în cadrul proiectului EUWI+.

 

Amintim, Regulamentul privind principiile de bază în proiectarea și construcția sistemelor exterioare de alimentare cu apă a localităților mici, cu un consum sub 200 m3/zi a fost aprobat prin Ordinul Ministrului Economiei și Infrastructurii nr. 179 din 04.04.2018.