Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

La Chișinău va avea loc seminarul „Promovarea mobilității nepoluante și eficiente în Republica Moldova”

Published on: V, 07/06/2018 - 16:33

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, organizează la Chișinău, în perioada 10 - 11 iulie 2018, seminarul „Promovarea mobilității nepoluante și eficiente în Republica Moldova”. Evenimentul se înscrie în cadrul proiectului de asistență tehnică privind promovarea vehiculelor nepoluante în Republica Moldova, susținut de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și Coaliția Climă și Aer Curat. 

 

Activitatea vine în contextul implementării Legii nr. 112 din 02.07.2014 pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană și a tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, a Inițiativei Globale de Economisire a Carburanților / Global Fuel Economy Initiative (GFEI). Inițiativa are drept obiectiv micșorarea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la vehiculele ușoare, prin îmbunătățirea cu 50% a eficienței consumului de combustibili din sectorul transporturilor în întreaga lume către anul 2050, încurajând țările să elaboreze politici privind economia de combustibili.

 

Sectorul transporturilor este principala sursă de poluare a aerului, în special, în țările în curs de dezvoltare, contribuind în proporție de până la 80% la poluarea aerului în urbe. Carbonul negru/particulele fine (PM) sunt un poluator climatic de scurtă durată foarte agresiv, în mare parte fiind generat de sectorul transporturilor. Este dovedit că particulele fine contribuie la creșterea numărului de infecții respiratorii, cum ar fi bronșita și pneumonia, boli pulmonare și cardiace cronice. PM-ul din motorină este clasat în lista substanțelor cancerigene de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului și Organizația Mondială a Sănătății. Legislația internațională impune reducerea, monitorizarea și raportarea emisiilor de carbon negru.

 

În contextul transpunerii Directivei 98/70/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13.10. 1998 privind calitatea benzinei și a motorinei și stabilirea unui sistem de monitorizare a gazelor cu efect de seră, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a elaborat Studiul privind consumul și calitatea carburanților în Republica Moldova.

 

În baza datelor oferite de Agenția Servicii Publice, Biroul Național de Statistică, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică s-a elaborat Inventarul consumului mediu anual de combustibili pentru parcul de autoturisme.

 

Agenda seminarului include subiecte ce țin de promovarea vehiculelor nepoluante, calitatea și consumul de carburanți în țară și regiune, bunele practici și reducerea emisiilor, oportunități pentru mobilitatea electrică, dezvoltarea politicilor  și adoptarea standardelor,  a specificațiilor tehnice pentru carburanți și monitorizarea calității acestora.

 

Subiectele propuse servesc drept materie pentru discuții și dialog, punând accentul pe dezvoltarea politicilor pentru un mediu mai curat.

 

Evenimentul va avea loc la hotelul Vis Pas, din strada Alexandru Lăpușneanu 26, mun. Chișinău.