Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

La Luxemburg se desfășoară o nouă reuniune ministerială în domeniul mediului și schimbărilor climatice în cadrul Parteneriatului Estic

Published on: M, 10/10/2018 - 09:45

Secretarul de Stat în domeniul mediului și resurselor naturale, Valentina Țapiș, împreună cu un grup de specialiști ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), participă, în perioada 9-10 octombrie 2018, la cea de-a doua reuniune ministerială în domeniul mediului și schimbărilor climatice în cadrul Parteneriatului Estic, ce se desfășoară la Luxemburg.  Scopul evenimentului este de a discuta progresele țărilor Parteneriatului Estic și a țărilor membre ale Uniunii Europene în implementarea Declarației Ministeriale privind mediul și schimbări climatice (Luxemburg, 2016) și a stabili domeniile prioritare de cooperare și asistență pentru țările Parteneriatului Estic.

 

În cadrul reuniunii, Secretarul de Stat Valentina Țapiș, a prezentat progresele în planificarea strategică pe domenii și în elaborarea și aprobarea legislației bazate pe Directivele și Regulamentele UE în domeniile deșeuri, resurse de apă, biodiversitate, aer și guvernarea de mediu.

      

”Provocările cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul mediului sunt legate de aplicarea legislației noi și necesitățile investiționale pentru a face față standardelor și cerințelor UE pe domenii, în special în domeniul deșeurilor, resurselor de apă și monitoringul calității componentelor de mediu”, a precizat Valentina Țapiș, în cadrul discuțiilor.    

 

Totodată, un subiect aparte discutat a fost pregătirea poziției țărilor către COP14 la Convenția privind Diversitatea Biologică și COP24 la Convenția Cadru a Organizației Națiunilor Unite privind Schimbarea Climei.  

 

La eveniment participă Comisarul UE pe Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella și Comisarul UE pe Climă și Energie, Miguel Arias Canete. Înalții oficiali europeni au anunțat că în perioada următoare va avea loc lansarea proiectelor regionale EU4Climate și EU4Environment, în cadrul cărora va fi acordată asistență tehnică țărilor Parteneriatului Estic în domeniile: evaluarea impactului asupra mediului, evaluarea strategică de mediu,  economia verde, economia circulară focusată pe reducerea utilizării plasticului și  reciclarea lui, biodiversitate focusată pe extinderea zonelor impădurite și regenerarea pădurilor naturale, implementarea politicii în domeniul schimbării climei, atit pe domenui adaptării la schimbările climatice, cît și atenuarea efectelor schimbării climei.

 

În cadrul evenimentului, delegația MADRM a purtat discuții bilaterale cu delegația Austriei privind asistența acordată pentru implementarea politicii în domeniul resurselor de apă, precum și extinderea asistenței pentru domeniul monitoringul calității aerului, ceea ce va face posibil implementarea Directivelor UE pe domeniul aer.

 

Țările Parteneriatului Estic, ce au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană: Republica Moldova, Ucraina și Georgia, în contextul realizării angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere, au avut întrunire pentru stabilirea provocărilor și necesităților comune pentru a fi prezentare partenerilor de dezvoltare.

 

 

10 octombrie 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului