Legislația națională a mediului este în continuă adaptare conform Directivelor UE

Published on: M, 03/13/2018 - 16:57

Legislația națională în domeniul apei și sanitației este în proces de actualizare și modificare, conform Directivelor Uniunii Europene. Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului beneficiază de suportul experților străini, în acest sens, în cadrul  proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”(Faza I), finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Cooperare (ADA), până la finele anului 2019. Comitetul de supraveghere a proiectului s-a reunit în ședință, astăzi,  pentru a prezenta principalele realizări în cadrul proiectului și a stabili obiectivele în continuare.

 

În cadrul discuțiilor, a fost examinat planul operațional pentru anul 2018, bugetul proiectului și planul de procurări actualizat. De asemenea, a fost specificat că proiectul vizează îmbunătățirea capacităților instituționale pentru o mai bună gestionare a sectorului și eficientizarea investițiilor în serviciile durabile de aprovizionare cu apă și canalizare. Scopul general al proiectului fiind îmbunătățirea stării de sănătate a populației Republicii Moldova, în raport cu bolile legate de apă. 

 

Totodată, experții au conchis că instituțiile din sector, inclusiv, actorii cheie încearcă să  organizeze și să gestioneze mai eficient sectorul alimentării cu apă și sanitație, și își îmbunătățesc treptat performanțele în implementarea serviciilor de alimentare cu apă și sanitație și a resurselor de apă într-o manieră durabilă, eficientă și echitabilă.

 

Printre rezultatele din cadrul proiectului se numără și planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru, care a fost aprobat de către Guvern. În discuții este și planul de management pentru districtul bazinului hidrografic Dunăre-Prut și Mărea Neagră, care urmează să fie aprobat de către Guvern în anul 2018.

 

Tot în cadrul proiectului urmează să fie creat un sistem de evaluare a performanțelor domeniului, unde putem specifica un set de indicatori, care să corespundă Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, Strategiei privind Economia Verde, Strategiei de alimentare cu apă și canalizare pentru 2014-2028.

 

Bugetul  fazei I a  proiectului constituie  4,9 mln CHF, dintre care, cofinanțarea este în proporție de aproximativ 78% de către SDC și 22% de către ADA. Perioada  de implementare este pe un termen de 4 ani.

 

13 martie 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media

al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului