Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționează populația

Published on: M, 08/01/2018 - 14:59

Recoltarea timpurie a nucilor scade recolta pentru următorii ani, afectează calitatea nucilor și provoacă deteriorarea pomilor. Specialiștii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționează populația asupra necesității respectării perioadei de recoltare a nucilor, iar cetățenii și persoanele care încalcă Legea culturilor nucifere vor fi atrași la răspundere materială, administrativă sau penală.

 

Legislația în vigoare prevede conservarea, dezvoltarea şi sporirea potenţialului productiv nucifer, inclusiv utilizarea rațională a patrimoniului existent prin interzicerea defrișării și deteriorării plantațiilor de nuci indiferent de forma de proprietate. Alineatul (2), articolul 11, al Legii culturilor nucifere nr. 658 din 29.10.1999 prevede: „Se interzice  recoltarea  nucilor la stadii timpurii, fapt  care duce la scăderea calităţii nucilor şi produselor derivate,  precum  şi recoltarea prin metode ce deteriorează pomii”.

 

Menționăm, în condițiile pedoclimatice din Republicii Moldova, maturitatea de consum a fructelor de nuc este luna septembrie (respectiv și perioada optimă de recoltare).

 

1 august 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului