Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc a avut o întrevedere cu Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova

Published on: M, 10/10/2018 - 14:57

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc a avut o întrevedere cu Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, astăzi, 10 octombrie 2018. Discuțiile oficialilor s-au axat pe relațiile bilaterale de colaborare și oportunitățile de intensificare a cooperării în domeniul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.

 

Ministrul Nicolae Ciubuc și-a exprimat gratitudinea pentru asistența tehnică și financiară acordată de Japonia sectorului agricol din țara noastră și și-a confirmat disponibilitatea de a extinde domeniile de cooperare, prin realizarea proiectelor comune în domeniul agriculturii, dar și dezvoltării regionale sau mediului, menționând că: „Suntem recunoscători pentru asistența tehnică şi întreg suportul oferit de-a lungul anilor. Apreciem deschiderea de colaborare și sperăm ca în continuare să sporim numărul de proiecte comune în domeniul agriculturii, să sporim exportul produselor din țara noastră în Japonia, inclusiv exportul de vin”.

 

În cadrul discuțiilor, oficialii au realizat o retrospectivă a relațiilor moldo-nipone pe parcursul ultimilor ani și au discutat despre oportunitățile de impulsionare a schimburilor comerciale și investițiilor între ambele state. De asemenea, părțile au menționat și succesele obținute în cadrul Proiectului de Asistență pentru Fermierii Neprivilegiați 2KR, în urma căruia au fost achiziționate 7686 unităţi de tehnică agricolă nouă, pentru circa 3500 beneficiari, care reușesc să prelucreze cu această tehnică circa 40% din terenul arabil al ţării.

 

Totodată, au fost nominalizate proiectele în derulare, vorbindu-se despre obiectivul de dezvoltare a unui sistem durabil  de gestionare a solurilor în Republica Moldova, facilitarea accesului producătorilor agricoli cu resurse financiare limitate la tehnică agricolă modernă și performantă, promovarea sistemelor de încălzire cu produse din biomasă și reducerea costurilor pentru energie.

 

La rândul său, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii a mulțumit pentru comunicarea deschisă în relațiile bilaterale, a confirmat că proiectul 2KR este o istorie de succes ce merită a fi continuat și a apreciat inițiativele Guvernului de susținere a agricultorilor, referindu-se la achitarea subvențiilor, inclusiv a celor în avans. De asemenea, oficialul și-a reconfirmat disponibilitatea de a extinde colaborarea prin proiectele comune în domeniile agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.

 

Până în prezent, asistența financiară oferită de Japonia țării noastre este estimată la o valoare de circa 150 milioane de dolari SUA. În aspect bilateral, Japonia este al treilea donator de asistență al Republicii Moldova după SUA şi Uniunea Europeană.

 

10 octombrie 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media