Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Ministrul Ciubuc s-a întâlnit cu ambasadorul Ungariei la Chișinău

Published on: L, 10/08/2018 - 17:29

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc s-a întâlnit astăzi, cu Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Excelența Sa, Sandor Szabo. Oficialii au discutat despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul agriculturii și mediului și inițierea unor proiecte de dezvoltare regională.

 

Ministrul Nicolae Ciubuc și-a exprimat gratitudinea pentru suportul acordat de Ungaria pe parcursul anilor în domeniile agriculturii și mediului din Republica Moldova și a exprimat interesul în continuarea cooperării moldo-ungare în domeniile de activitate ale ministerului.

 

”Apreciem suportul oferit prin schimbul de experiență în domeniul: fitosanitar și veterinar, siguranța alimentară, protecția indicațiilor geografice ale produselor agricole. Ne dorim să continuăm buna colaborare între agențiile de plăți în agricultură, precum și să discutăm despre oportunitatea dezvoltării unor proiecte comune privind prevenirea dezastrelor naturale în agricultură (inundații, secetă, etc.)”, a precizat în adresarea sa către ambasador, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc.

 

Totodată, oficialul a precizat că ministerul este interesat în consolidarea capacităților instituționale pentru armonizarea legislației în domeniul sanitar-veterinar (în special pe segmentul sub-produse de origine animală); dezvoltare rurală, statistică agricolă, precum și consolidarea capacităților producătorilor agricoli în implementarea indicațiilor geografice.

 

La rândul său, ambasadorul a precizat că țara sa este dispusă să continue colaborarea cu Republica Moldova în domeniile discutate și chiar să inițieze noi proiecte.

 

Menționăm, volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și Ungaria cu produse agricole și alimentare pe perioada anului 2017 a constituit valoarea de 21 mln. USD, fiind cu 5,5 mln. USD (26,5%) mai mare față de anii trecuți. Exportul produselor agroalimentare din Republica Moldova în Ungaria pe perioada anului trecut a înregistrat o valoare de 4,45 mln. USD,  principalele produse exportate în Ungaria fiind: băuturi, lichide alcoolice și oțeturi (61%), zahar și produse zaharoase (19%), preparate din legume și fructe (11%).

 

Importul produselor agroalimentare din Ungaria în Republica Moldova pe perioada anului 2017 a constituit valoarea de 16.5 mln. USD și reprezintă o creștere cu 3,8 mln. USD (23%) față de anul 2016. Principalele grupe de mărfuri importate din Ungaria în anul 2017 sunt: seminţe şi fructe oleaginoase (14%), carne şi măruntaie comestibile (14%), animale vii (13%), cereale (12%), etc.  

 

8 octombrie 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului