Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Ministrul Nicolae Ciubuc: ”MADRM va elabora un Program Horticol pentru următorii șapte ani, ce va include acțiuni concrete și pentru dezvoltarea ramurii nuciferelor”

Published on: J, 04/04/2019 - 14:44

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a participat astăzi, 4 aprilie 2019, la Conferința Națională ”Nucicultura în Moldova: eficiență și producere în marketing”. La eveniment au participat peste 140 de producători de nuci, alune și migdale din țara noastră, experți în domeniu din România, Italia și Ucraina, reprezentanți ai Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), etc.

 

”În prezent, în Republica Moldova avem înființate circa 30 mii ha de plantații de nucifere. Conferința este o oportunitate pentru a evidenția provocările,  a realiza un schimb de opinii în vederea identificării soluțiilor și îmbunătățirii, inclusiv a cadrului legal și a politicilor din sector. Ministerul va elabora un Program Horticol pentru următorii șapte ani, ce va include acțiuni concrete și pentru dezvoltarea ramurii nuciferelor. Ne propunem să diversificăm și să sporim suportul statului în dezvoltarea acestei ramuri strategice pentru sectorul agricol. Astfel, vom evolua Regulamentul de subvenționare, elaborat în anul 2017, pentru a-l îmbunătăți, precum și vom propune creșterea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural”, a subliniat, în discursul său, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc.  

 

Pe parcursul conferinței au fost abordate subiecte ce țin de starea actuală și tendințele de dezvoltare a sectorului în țara noastră, managementul investițiilor la producerea culturilor nucifere și analiza lanțului valoric, precum și aspectele practice în valorificarea producției. De asemenea, experții din România și Ucraina au prezentat analiza sectorului de nuci din țările  lor, nominalizând perspectivele de colaborare, în acest sens, cu țara noastră.

 

Printre principalele probleme din sector evidențiate, în cadrul evenimentului, au fost: insuficiența plantațiilor de soiuri productive, insuficiența asocierii pentru crearea și gestionarea caselor de curățare, ambalare și sortare a nucilor, lipsa unei mărci comerciale și a unui produs bine definit pentru piețele cheie, precum și lipsa  unei strategii complexe de marketing.

 

Date de contact:

Iurie Hurmuzachi,

Federația Agricultorilor din Moldova, FARM

Tel: 068882202