Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Notă informativă privind starea culturilor de toamnă

Published on: S, 03/03/2018 - 11:25

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului prezintă starea culturilor de toamnă, în contextul condițiilor climaterice înregistrate la începutul lunii martie ca fiind una satisfăcătoare.

 

Majoritatea terenurilor de toamnă, însămânțate cu grâu și orz sunt acoperite cu zăpadă, iar temperaturile joase, înregistrate în ultimele zile, nu prezintă pericol pentru dezvoltarea lor.  

 

Totodată, Vă informăm că, precipitațiile din luna septembrie au permis pregătirea solului și însămânțarea culturilor de toamnă în termenii optimali pe majoritatea suprafețelor ocupate de culturi cerealiere de toamnă, iar condițiile climaterice din lunile octombrie și noiembrie au favorizat creșterea și dezvoltarea acestora.

 

Zăpada căzută în a II-a decadă a lunii decembrie a dispărut repede din cauza temperaturilor ridicate până la +10 ºC în timpul zilei, care au contribuit la regenerarea slabă a vegetației până la sfârșitul primei decade a lunii ianuarie, iar zăpada din a II-a decadă a lunii ianuarie a acoperit cu un strat de 30-40 cm aproape toate suprafețele însămânțate cu culturi de toamnă, menținându-se până la sfârșitul lunii.

 

Temperaturile joase (până la -20 ºC) pe timp de noapte, de la sfârșitul lunii ianuarie, n-au influențat negativ, chiar și pe terenurile fără zăpadă, deoarece au fost de scurtă durată.

 

Zăpada din a II-a decadă a lunii februarie a protejat și continuă să protejeze semănăturile culturilor de toamnă până în prezent.

 

Potrivit datelor oferite de Serviciului Hidrometeorologic de Stat, condițiile agrometeorologice în perioada lunilor de iarnă, până la sfârșitul lunii februarie, au fost satisfăcătoare pentru iernarea culturilor de toamnă. În dependență de respectarea procedeelor agrotehnice, în diferite zone pedoclimatice a Republicii Moldova condițiile climatice au influențat diferențiat asupra culturilor cerealiere. În continuarea, urmează să monitorizăm starea semănăturilor prin prelevarea monolitelor de plante.

 

Lucrările de primăvară vor demara odată cu încălzirea stabilă a timpului. Lucrarea solului se va efectua doar la maturizarea lui fizică. Recomandăm să evitați  lucrările de nivelare a solului, în locurile unde terenul a fost nivelat din toamnă.

 

Menționăm că, odată cu stabilirea valorilor termice stabile vor fi însămânțate terenurile cu culturile de primăvară devreme (orz de primăvară, ovăz, borceag, mazăre de primăvară). Consecutiv, vor fi însămânțate culturile, conform cerințelor biologice față de condițiile de creștere.

 

          În condițiile noi create, recomandăm crearea noilor soiuri și hibrizi, cât și promovarea unui sistem de agricultură durabilă, inclusiv ecologică adaptat la provocările cu care se confruntă agricultorii.

 

Specialiștii Instituției Publice ”Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, recomandă, să acordăm o atenție sporită efectuării nutriției suplimentare la culturile cerealiere de toamnă. În acest sens, se recomandă producătorilor agricoli să cultive: meiul, sorgul, hrișca, năutul ș.a. Aceste culturi permit o adaptare mai potrivită la schimbările climatice, ținând cont de manifestarea tot mai frecventă a secetelor din ultimii ani.

 

          Pentru producere recomandăm  „metoda expres”, de aprecierea a vitalității plantelor. Metoda a fost descrisă de savanții: I. Boaghii, dr. în șt. agricole, B. Boincean, dr. hab. în șt. agricole, A. Postolati din cadrul Instituției Publice ”Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din or. Bălți.

 

„Metoda-expres”

pentru evaluarea stării culturilor de toamnă în perioada de iarnă

-         În câmp, în funcție de suprafața lotului semănat, în diagonală peste 20-30 m se iau mostre de sol cu 5-7 plante;

-         Mostrele cu plante se împachetează în pachete de hârtie, făcându-se notițe despre acestea. Prelevarea probelor se efectuează la temperatura aerului < -8 ºC;

-         Monolitele luate timp de o zi se dezgheață treptat la o temperatură de 3-7 ºC, în încăperi răcoroase, dar nici într-un caz în încăperi încălzite;

-         După dezghețarea lor, plantele se scot atent din sol, se spală sub un get de apă și se retează de la nodul de înfrățire tulpinile și rădăcinile la 1,5-2,0 cm și se plasează într-un vas (pachet de polietilenă) cu hârtie de filtru umectată. Pachetul se leagă;

-         Vasele sau pachetele colectate cu plante se plasează într-o încăpere caldă (nu < 24-25 ºC).

Termenul de plasare este de 2-3 zile;

-         În cazul acțiunii temperaturilor negative (stresante), se recomandă  prelungirea expunerii lor încă cu 1-2 zile. Această perioadă e de ajuns pentru a diferenția plantele din pachetele prelevate;

-         La plantele înfrățite, creșterea țesutului meristemic este de 1,0-2,0 cm, iar la plantele neînfrățite 0,7-1,5 cm.

Concluzie:

Regenerarea lentă a țesuturilor arată la o oprimare (copleșire) puternică a plantelor în timpul iernării, iar regenerarea intensivă invers arată la o vitalitate înaltă a plantelor din probe prin urmare și a plantelor în semănăturile din câmp.

Plantele analizate se împart în:

  1. regenerare normală;
  2. plante totalmente neregenerate;
  3. regenerare slabă – 3-5 mm (regenerare „falsă”).

În baza datelor obținute se determină % de plante viabile în fiecare probă de sol cu plante.