Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) va susține Republica Moldova în vederea depășirii provocărilor din sectorul agricol

Published on: M, 10/10/2018 - 11:46

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc împreună cu reprezentantul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Moldova, Raimund Jehle, au punctat astăzi, prioritățile de colaborare în vederea depășirii provocărilor din sectorul agricol din țara noastră. Întrevederea a avut loc la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

 

Oficialii au discutat despre Ziua Mondială a Alimentației, tematica anului curent fiind “Zero Foamete” conform celui de-al 2-lea Obiectiv de Dezvoltare Durabila, precum și despre cea de-a 73-a Aniversare de la înființarea FAO.

 

În cadrul dialogului, ministrul Nicolae Ciubuc și-a exprimat gratitudinea pentru susținerea continuă a FAO în vederea dezvoltării durabile a agriculturii Republicii Moldova și a vorbit despre importanța extinderii numărului de proiecte de asistență externă tehnică și financiară implementate de FAO în contextul avantajelor comparative și experienței  semnificative a specialiștilor din cadrul organizației.

 

”Avem un dialog activ cu oficiul de țară și suntem recunoscători pentru rezultatele importante și progresul obținut în cadrul proiectelor comune. În continuare mizăm pe expertiza remarcabilă a FAO pentru a aborda pe termen lung provocările cu care se confruntă sectorul agricol din țara noastră și în acest sens, suntem interesați de proiecte comune în vederea adaptării la schimbările climatice și dezvoltării agriculturii conservative. Bineînțeles ne dorim consolidarea capacităților în implementarea Programului Național privind promovarea produselor agro-alimentare în Moldova, precum și continuarea suportului FAO în implementarea Agendei 2030 de Dezvoltare Durabilă, în special al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ce țin de alimentația și agricultura durabilă”, a comunicat ministrul Nicolae Ciubuc, în cadrul discuțiilor cu oficialul de la FAO.

 

La rândul său, reprezentantul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Moldova, Raimund Jehle, a vorbit despre suportul FAO în elaborarea politicilor în domeniile protecției integrate a plantelor, conservarea resurselor genetice animale și vegetale, promovarea produselor agro-alimentare și și-a reiterat disponibilitatea de a extinde proiectele de asistență.

 

Menționăm, cu suportul FAO în Republica Moldova au fost create 32 de școli de fermieri în managementul integrat al plantelor (IPM) și agricultura conservativă (CA), au fost înființate 6 loturi demonstrative de promovare a acestor practici inovative, iar specialiștii MADRM și ANSA au beneficiat de cursuri de instruire și schimb de experiență în domeniul siguranței alimentelor.

 

Totodată, au fost înființate 10 loturi demonstrative dotate cu tehnologii moderne de irigare și  organizate sesiuni de instruire pentru producătorii agricoli din regiune, pentru a spori transferul tehnologic și gradul de conștientizare a producătorilor agricoli, antreprenorilor și comunităților rurale privind adoptarea diverselor tehnici de prevenire, adaptare și combatere efectelor negative ale  schimbărilor climatice. De asemenea, a fost creată o bancă de gene (în cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor al AȘM) și evacuate circa 361 tone de pesticide invechite si periculoase din depozitele com. Pașcani, raionul Criuleni.

 

 

10 octombrie 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media