Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Pentru prima dată Republica Moldova va deține președinția comisiei „Siguranță și Sănătate” în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului

Published on: M, 07/11/2018 - 16:58

Directorul  Oficiului Național al Viei și Vinului din țara noastră(ONVV), Gheorghe Arpentin a fost ales, pentru următorii trei ani, președinte al comisiei „Siguranță și Sănătate” în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Comisia este subordonată direct Comitetului Tehnico-Științific al organizației internaționale și este responsabilă de politicile europene ce reglementează relația dintre consumul de vin sau băuturi obținute din struguri și sănătatea consumatorilor.

 

Noul președinte al comisiei, este primul cetățean al Republicii Moldova care va deține o funcție importantă în cadrul organizației internaționale ce studiază din punct de vedere științific și tehnic sectorul vitivinicol mondial, vinul și produsele derivate din viță-de-vie. Numirea în funcție, a avut loc începutul lunii iulie, în timpul Adunării Generale a OIV desfășurate la Paris, cu votul a tuturor celor 46 de țări-membre. Evenimentul reprezintă o premieră și pentru sectorul vitivinicol din țara noastră.   

 

„Cel mai important moment a urmat odată cu anunțarea candidaturilor și a procedurii de vot pentru președinții comisiilor de profil ale Organizației Internaționale. Pentru prima dată în istoria vinificației Republicii Moldova, un reprezentant al țării noastre a fost ales într-o funcție importantă, ceea ce înseamnă că Republica Moldova va avea un cuvânt de spus în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului. Este o realizare importantă pentru unul dintre sectoarele de importanță majoră ale economiei și o recunoaștere a eforturilor personale ale dlui Arpentin depuse pentru dezvoltarea ramurii”, a menționat Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca, în acest context.  

 

Directorul ONVV, Gheorghe Arpentin, doctor habilitat în științe tehnice, a reprezentat Republica Moldova timp de mai mulți ani la OIV. Din anul 2016 este membru al Comitetului Tehnico-Științific și conduce unul din cele două grupuri de experți specializați în „Consum, Nutriție și Sănătate”, aflate în componența comisiei al cărui președinte a devenit recent.

 

„Gestionarea activității unei comisii strategice din cadrul OIV este un pas important înregistrat de Republica Moldova și sectorul vitivinicol. În următorii trei ani, poziția țării noastre ca fiind un producător de vinuri de înaltă calitate va fi consolidată la nivel internațional. Mai mult, vom avea oportunitatea de a asigura fluxul de informații și cunoștințe necesare pentru o creșterea continuă a calității Vinului Moldovei și recunoașterea acestuia în rândul consumatorilor din întreaga lume. De asemenea, vom întreprinde toate măsurile pentru promovarea unui consum responsabil și moderat al vinului de calitate și vom îmbunătăți normele europene pentru recunoașterea vinului ca produs alimentar”, a precizat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

 

Menționăm, comisia IV „Siguranță și Sănătate” a OIV este responsabilă de promovarea și cercetarea valorilor nutriționale și de sănătate ale vinului și ale produselor derivate din viță-de-vie. Astfel, subdiviziunea cercetează și creează o bază de date specializată, care permite evaluarea corectă a produselor vitivinicole, pentru a fi ulterior diseminate guvernelor statelor membre, instituțiilor medicale, producătorilor, consumatorilor și altor actori importanți din sector.

 

Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) a fost fondată în anul 1924 pentru studierea sectorului vitivinicol. În prezent asociația numără 46 de membri, state în care se produce 85% din cantitatea mondială de vin și se consumă 80% din totalul global.

 

Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) din anul 1992, fiind prima țără din spațiul ex-sovietic care s-a bucurat de acest statut.