Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Proiectul ”Dezvoltarea capacităților în implementarea responsabilității extinse a producătorilor în Republica Moldova” s-a încheiat

Published on: J, 03/07/2019 - 10:22

La Chișinău a avut loc, ieri, un eveniment dedicat totalizării rezultatelor proiectului  ”Dezvoltarea capacităților în implementarea responsabilității extinse a producătorilor în Republica Moldova”. Evenimentul a fost organizat cu suportul Oficiului Prevenirea Poluării Mediului, având sprijinul financiar al Agenției Slovace pentru Cooperare Internațională şi Dezvoltare.

 

Svetlana Bolocan, șef de direcție în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a mulțumit Ambasadei Republicii Slovace pentru suportul continuu acordat în soluționarea problemelor de gestionare ecologic rațională a deșeurilor,  menționând: ”În contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a Acordului de Asociere, intervine o nouă abordare în problemele de gestionare a deșeurilor, legislația europeană reprezentând un punct de reper în procesul de dezvoltarea a noului cadru național. Legea privind deșeurile nr. 209 din 29 iulie 2016, elaborată cu suportul Agenției Slovace de Mediu, răspunde tuturor prevederilor directivelor UE din domeniu și, cel mai important, stipulează noul cadru și rolurile autorităților și operatorilor economici, stabilind o abordare nouă a politicii de mediu prin care răspunderea unui producător pentru produsul său este extinsă până la etapa de post consum din ciclul de viață al acelui produs. Implementarea responsabilității extinse a producătorului contribuie la internaționalizarea cheltuielilor de mediu și va stimula producătorii să țină cont de aspectele de mediu de-a lungul întregii vieți a produsului, de la proiectare până la faza de deșeuri. Acesta este considerat un instrument major în sprijinul implementării ierarhiei gestionării deșeurilor, prin promovarea prevenirii, minimizării, reutilizării, reciclării, și reducerii eliminării finale a deșeurilor”.

 

Menționăm, din 23 septembrie, 2018 a intrat în vigoare Hotărârea  Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind deșeurile de echipamente electrice şi electronice, document ce stabilește măsuri de prevenire sau reducere a efectelor negative ale generării și gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

 

Potrivit oficialilor, prin aprobarea Regulamentului, Guvernul a aprobat mecanismul de aplicare a principiului de responsabilitate extinsă a producătorului. Astfel, agenții economici care plasează pe piață echipamentele electrice și electronice vor crea puncte de colectare pentru a prelua gratuit aparatele electrice uzate, la achiziționarea sau furnizarea unui echipament nou, cumpărătorul poate solicita aceasta după principiul ”unul la unul”.

 

Pe parcursul anului 2018, în cadrul proiectului menționat, dar și cu suportul instrumentului TAIEX, Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului a întreprins un și de activități menite să susțină procesul de implementare al noului cadru legal, printre care sunt un șir de seminare de instruire cu autoritățile de mediu și reprezentanții businessului, și o vizită de studiu în una din țările UE. Totodată, cu suportul proiectului au fost oferite primele 5 containere de colectare a DEEE de dimensiuni mici, fiind elaborat și un spot video de promovare a responsabilității extinse a producătorului. 

 

Printre participanți ai seminarului au fost reprezentanți mediului de afaceri, instituțiile de stat și experți din domeniul gestionării deșeurilor.

 

Date de contact:

Oficiului Prevenirea Poluării Mediului