Republica Moldova și Italia își intensifică cooperarea în domeniul agriculturii

Published on: M, 09/27/2017 - 13:55

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Vasile Bîtca și Excelența Sa, Valeria Biagiotti, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Italiene în Republica Moldova au discutat despre noile oportunități și proiecte de dezvoltare comune în domeniul agriculturii, astăzi, în cadrul unei întrevederi oficiale la minister.

În cadrul dialogului Excelența Sa, Valeria Biagiotti şi-a manifestat disponibilitatea de a identifica noi oportunități de colaborare în domeniul agriculturii, precum și de susținere a țării noastre, în contextul parcursului european:

Avem o colaborare și o comunicare eficientă în vederea schimbului de experiență și bune practici în domeniul agriculturii. În acest sens, în luna noiembrie a anului curent, specialiștii din țara dumneavoastră vor participa la un curs de instruire în domeniul agriculturii biologice”, a subliniat Excelența Sa, Valeria Biagiotti.  

La rândul său, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Vasile Bîtca a mulțumit pentru suportul oferit țării noastre în dezvoltarea agriculturii, produselor vegetale, zootehniei, sectorului vitivinicol și în domeniul tehnologiilor informaționale (IT) în sectorul agroindustrial.

”Suportul oferit prin schimbul de experiență și cele mai bune practici oferă un impuls țării noastre în dezvoltarea agriculturii și realizarea  politicilor statului în domeniu. De asemenea, instruirea și formarea noilor specialiști va asigura serviciu de calitate și de durată”, a precizat ministrul Vasile Bîtca.

În cadrul întrevederii s-a discutat și despre cooperarea în domeniul învățământului și cercetării științifice în agricultură, cu referire la colaborarea dintre Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM) și Instituțiile de Învățământ superior și întreprinderile agricole din Italia. În acest context, UASM a beneficiat de granturi pentru efectuarea mobilității academice în instituții de învățământ superior din UE, iar cadrele științifico-didactice din instituție participă periodic la Conferințe științifice internaționale și efectuează stagii de perfecționare în instituțiile din Republica Italiană.

La final, părțile au identificat în comun o listă de inițiative prioritare de colaborare  ce au fost înaintate părții italiene pentru examinare în vederea unei colaborări fructuoase.

 

27 septembrie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului