Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Republica Moldova și statul Qatar vor semna un acord de colaborare în domeniul agriculturii și mediului

Published on: M, 11/06/2018 - 15:56

6 noiembrie 2018, Chișinău: Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a discutat, astăzi, cu  Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Ambasadei Statului Qatar în Republica Moldova, Hamad Rashid Al-Athbi, despre proiectul Acordului de colaborare bilateral în domeniul agriculturii și mediului, care va fi semnat, în perioada  următoare de instituțiile de resort. În acest context, oficialii au realizat un schimb de opinii privind prevederile acordului dintre țări pentru cooperarea economică şi tehnico-ştiinţifică în domeniul agriculturii, iar subiectul principal al dialogului a vizat perspectivele dezvoltării unor proiecte comune  în  acest sens.

 

Ministrul Nicolae Ciubuc i-a mulțumit oaspetelui pentru buna colaborare dintre Statul Qatar și țara noastră, precum și a salutat disponibilitatea ambasadei de a impulsiona activitățile de semnare a acordului, menționând că: ”Considerăm importantă stabilirea acțiunilor comune de stimulare a schimburilor comerciale bilaterale și preluarea bunelor practici în vederea valorificării potențialului de interacțiune între comunitățile oamenilor de afaceri din ambele ţări și promovarea produselor agroalimentare moldovenești pe piața Statului Qatar”.

 

Totodată, ministrul a vorbit despre disponibilitatea țării noastre de a intensifica cooperarea comercial-economice între state în domeniul agroalimentar şi atragerea investiţiilor qatariene în infrastructura şi sectorul agroindustrial al țării noastre.  De asemenea, oficialul a inițiat discuții privind examinarea posibilității de export a fructelor proaspete și conservelor din fructe și legume, din Republica Moldova pe piața Statului Qatar, crearea unor condiţii reciproc avantajoase pentru efectuarea schimburilor comerciale cu preparate veterinare, precum și identificarea potențialilor investitori pentru implementarea proiectelor din Documentul Unic de Program (DUP) pentru anii 2017-2020.

 

La rândul său, Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Ambasadei Statului Qatar în Republica Moldova, Hamad Rashid Al-Athbi,  și-a confirmat disponibilitatea de a contribui la  aprofundarea relațiilor de cooperare în domeniul agriculturii și mediului, arătându-se convins de importanța intensificării proiectelor comune, în acest sens.”Scopul vizitei este de a exprima încrederea în  dezvoltarea unor relații bilaterale bazate pe stabilitate și reciprocitate”, a precizat Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Ambasadei Statului Qatar în Republica Moldova, Hamad Rashid Al-Athbi, în cadrul dialogului.

 

La finalul întrevederii, ministrul Nicolae Ciubuc a lansat o invitație pentru ministrul Municipalităţii şi Mediului al Statului Qatar, de a vizita oficial Republica Moldova, împreună cu o delegație formată din oameni de afaceri din sectorul agroalimentar din Qatar, în scopul semnării Acordului de Colaborare privind cooperarea economică şi tehnico-ştiinţifică în domeniul agriculturii între cele două ministere, precum și pentru familiarizarea cu climatul investițional din Moldova și abordarea oportunităților de afaceri în sectorul agriculturii al țării noastre.

 

 

Serviciul informare și comunicare cu mass media