Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Republica Moldova va beneficia de suport pentru a facilita asocierea cu Uniunea Europeană în domeniul mediului, în cadrul proiectului Themis III

Published on: L, 07/09/2018 - 16:37

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va beneficia până în anul 2020 de asistență din partea Agenției de dezvoltare austriece (ADA) pentru a-și consolida capacitățile în vederea transpunerii directivelor Uniunii Europene în domeniul mediului. În acest sens, vor fi realizate mai multe activități, în cadrul proiectului"Promovarea cooperării regionale în Europa de Sud-Est și
Moldova prin intermediul rețelelor în cadrul autorităților responsabile
pentru mediul înconjurător și legislație de mediu” (Themis III), lansat vineri, 6 iulie, la Chișinău.

 

”Themis reprezintă o platformă de cooperare a autorităților naționale responsabile de gestionarea și protecția resurselor naturale precum și elaborarea, implementarea politicilor de mediu și aplicarea legislației de mediu în țările candidate la aderarea la UE, potențial candidate și țări cu acorduri de asociere UE. Vom beneficia de suport pentru a facilita asocierea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniul mediului. Pe parcurs vom consolida capacitățile instituționale prin cooperarea și schimbul de cunoștințe și bune practici cu țările din Europa de Sud-Est”, a subliniat Secretarul de stat pe domeniul mediului, Valentina Țapiș, în debutul ședinței de lansare a proiectului.

Totodată, Secretarul de Stat a precizat că misiunea platformei Themis este de a proteja mediul înconjurător prin îmbunătățirea capacităților membrilor săi să implementeze și să aplice legislația ​privind resursele naturale și forestiere, precum și pentru combaterea crimelor de mediu. 

 Proiectul își propune să sporească nivelul de conștientizare, cooperare și dialog în regiune în rândul părților interesate din sectorul de mediu, să consolideze capacitățile părților prin transferul de cunoștințe pe subiecte legate de aplicarea legislației de mediu și combaterea infracțiunilor de mediu, precum și să asigure asistență pentru conformitatea ecologică și respectarea legislației de mediu la nivel regional. Vor beneficia de asistență entitățile responsabile în transpunerea directivelor UE pe partea de crime ecologice, legislația națională și documente de politici.

 

Costul total al proiectului constituie circa un milion de euro, bani oferiți pentru țările sub umbrela INECE, rețeaua globală de aplicare a legii privind mediul și conformitate ecologica.

 

Menționăm, Themis este o rețea regională informală a autorităților naționale responsabile de gestionarea și protecția resurselor naturale și de elaborarea, punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației de mediu, în special în ceea ce privește conservarea naturii, în țările candidate la UE, potențial candidate și țări cu acorduri de asociere UE: Albania , Bosnia și Herțegovina, Kosovo *, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Moldova, Muntenegru și Serbia. Croația este membră a rețelei în calitate de observator și oferă expertiză și experiență în legătură cu procesul de aderare la UE.

 

Misiunea rețelei este de a proteja mediul prin îmbunătățirea capacităților membrilor săi de a pune în aplicare și de a pune în aplicare legislația privind resursele naturale și silvicultura și pentru a combate crimele de mediu.

Rețeaua Themis a fost înființată în noiembrie 2010, în contextul unei conferințe privind exploatarea forestieră ilegală și protecția mediului crimele au avut loc la Budapesta, Ungaria.

 

9 iulie 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului