Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Rezultatele unui proiect de mediu, realizat, în perioada 2014- 2017, în țara noastră

Published on: M, 02/06/2018 - 17:19

În Republica Moldova au fost întreprinse mai multe acțiuni pentru asigurarea durabilității ecosistemele priacvatice în Zona Ramsar „Prutul de Jos”.  Activitățile au fost desfășurate în cadrul unui proiect realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în perioada 2014- 2017, susținut financiar de Agenția pentru Dezvoltare Austriacă (ADA).  Costul total al proiectului constituie 420 mii euro, 90 la sută din mijloacele financiare fiind oferite de ADA. Rezultatele proiectului au fost prezentate, astăzi, în cadrul unui atelier de lucru.

 

Potrivit experților, în cadrul proiectului a fost îmbunătățit sistemul de aprovizionare cu apă a cetățenilor din satele Popeasca şi Talmaza, raionul Ștefan Vodă, prin   instalarea unui rezervor de apă de 50 m3 și a contoarelor. De asemenea, pentru protecția localității Cioburciu, același raion, a fost elaborat proiectul tehnic al sistemului anti-viituri, pentru a proteja satul de inundații.

 

Totodată, pe parcursul proiectului pentru îmbunătățirea capacitații  ecologice a zonei nucleu „Lunca Talmaza“ şi a fâșiilor riverane de protecție au fost realizate lucrări de plantare a arborilor (plopi, salcii, frasini, arbuști, etc.), pe o suprafață de circa 14 ha, iar pe malul stîng al Nistrului au fost construite două ecluze. De asemenea,  au avut loc acțiuni de creștere a gradului de conștientizare şi de informare privind consolidarea managementului Zonei Rasmar „Nistrul de Jos“.

 

Specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au menționat că acțiunile proiectul au fost  eficiente și vor avea impact de  durată asupra mediului din regiune.

 

6 februarie 2018

Serviciul informare și comunicare al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului