Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Specialiștii Serviciului Hidrometeorologic de Stat participă la un curs de instruire în Meteorologia Radarului

Published on: M, 10/09/2018 - 14:50

În perioada 1-11 octombrie 2018, specialiștii Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) și Serviciului Special pentru Influențe Active Asupra Proceselor Hidrometeorologice, participă la un curs de instruire în domeniul meteorologiei radarului.

 

Instruirea se axează pe însușirea utilizării radarului ca instrument de bază în cercetarea fenomenelor meteorologice, cunoașterea și utilizarea produselor radarului pentru elaborarea mai precisa a prognozelor imediate, de durată scurtă, medie și lungă. Temele pentru instruire au fost selectate minuțios, ținând-se cont de nivelul de pregătire a specialităților și necesitățile de utilizare a datelor de la radar.  

 

„Recunoaștem că până în prezent nu am folosit multe produse oferite de radar din acest motiv considerăm cursul unul important. Datorită infrastructurii și rețelelor de comunicare la care este conectat și radarul nostru, este posibilă combinarea imaginilor și a informațiilor în timp real și, astfel, obținerea unei monitorizări utile a precipitațiilor pe întreg teritoriul cât și la  nivel regional. Perfecționarea și menținerea cadrelor calificate este o sarcină importantă dar și dificilă a instituției noastre. Sperăm să consolidăm buna colaborare cu Asociația Meteorologică din Japonia pentru a beneficia de un schimb de experiență și bune practici în domeniu”, a relatat Violeta Balan, Director Interimar SHS.

 

Cursul a fost inițiat în baza unui chestionar ce a evaluat nivelul de pregătire a specialiștilor, iar subiectele de instruire au la bază manualul ”Meteorologia radarului” de Frederic  Fabry.

 

„Înțelegerea observărilor radarului asupra dezvoltării furtunilor, măsurării intensității lor și intensității precipitațiilor este un lucru absolut necesar pentru meteorologi. In activitatea de zi cu zi ne confruntam cu diferite probleme pe care dorim să le depășim, să ridicăm nivelul  observărilor și precizia predicțiilor meteorologice. Deși s-au făcut progrese considerabile în ceea ce privește controlul calității datelor de la radar utilizate de noi, procesarea datelor nu elimină complet numeroasele artefacte de observare. Înțelegerea conceptuală a proceselor și posibilităților radarului sunt esențiale în activitatea noastră”, a comunicat Lidia Trescilo, colaborator al SHS.

 

În calitate de instructor este un inginer în domeniul radarelor din Japonia, cu  o experiență de muncă de mai bine de 40 de ani, care a precizat că: “Voi începe cu un scurt istoric al utilizării radarului dar, în special, mă voi axa pe dezvoltarea capacitaților de a percepe radarul ca instrument cheie în examinarea fenomenelor meteorologice, a proceselor care se petrec în nori la formarea diverselor tipuri de precipitații. Este important ca specialiștii SHS să aibă cunoștințe de baza despre fizica norilor, a fenomenele de formare a precipitațiilor, vizualizarea și citirea datelor în formă de harți, utilizarea altor produse finale ale radarului. Contez pentru un curs interactiv cu partea teoretica dar și partea practică cu exerciții de estimare a prognozelor”, a menționat Dr. Ishihara în adresarea sa către specialiștii SHS.

 

Agenția Meteorologică din Japonia va informa Organizația Mondială a Meteorologiei referitor la instruirea specialiștilor din Moldova asupra meteorologiei radarului  și planificarea activităților comune pe viitor, cu susținerea Ministerul Ecologiei, Dezvoltării Regionale și Mediului și a Oficiului Finanțării de Carbon.