Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

MADRM va oferi suport cultivatorilor de lavandă pentru a facilita dezvoltarea sectorului în țara noastră

Published on: M, 10/09/2019 - 09:49

Reprezentanții Asociației Cultivatorilor de Lavandă au solicitat suportul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în vederea dezvoltării ramurii în țara noastră. În acest sens, membrii asociației s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii, Dezvoltări Regionale și Mediului, Georgeta MINCU.  

 

Principalele solicitări ale producătorilor au vizat identificarea mecanismului de subvenționarea sectorului, analiza piețelor externe și facilitarea descoperirii a noi piețe de desfacere pentru exportul uleiurilor aromate, precum și sporirea informării producătorilor pentru a spori cultivarea culturilor aromatice și medicinale.

 

Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației Cultivatorilor de Lavandă, a comunicat că cererea pe piața externă este sporită și o afacere cu plante aromatice sau medicinale este o oportunitate pentru mult mai mulți producători, însă și-ar dori suportul statului pentru accesul la subvenționare, facilitarea accesului la potențiali parteneri de dezvoltare și noi piețe de desfacere.

 

Cererea pe piața externă pentru culturile aromatice și medicinale este în creștere, mai ales pentru cele ecologice, iar Republica Moldova ar putea deveni un jucător important la acest capitol. Cu toate acestea, ramura pare a fi uitată și prea puțini producători autohtoni optează pentru aceste culturi. Ne dorim ca acest sector să se dezvolte și să asigure profit producătorilor, imagine țării și să atragă potențiali turiști” , a precizat Alexandru Bădărău.

 

În același context, doamna Ministru Georgeta MINCU și-a exprimat disponibilitate de a asigura suportul instituțional necesar pentru a dezvolta acest sector, a facilita dialogul dintre partenerii de dezvoltare și producătorii, a modifica legislația pentru a asigura accesul la subvenționare. De asemenea, doamna ministru i-a îndemnat să sporească numărul membrilor asociației pentru a înregistra succese în descoperirea piețelor noi de desfacere, în același timp ministerul va oferi suport în  posibilitatea de a cultiva soiuri noi, cu o productivitate sporită.