Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Instituțiile științifice de profil din sectorul vegetal solicită suportul statului în vederea protejării activității de producere a semințelor autohtone

Published on: J, 01/09/2020 - 15:25

9 ianuarie 2020, Chișinău - Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, a avut o întrevedere cu reprezentanții instituțiilor științifice de profil din sectorul vegetal.  

 

Subiectul principal discutat a vizat noile prevederi legale privind importul soiurilor de plante agricole, propunerile privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu legea, precum și elaborarea cerințelor privind producerea, prelucrarea și plasarea pe piață a semințelor.

 

Inițial, cei prezenți au realizat un schimb de informații  și opinii privind problemele, provocările cu care se confruntă cercetătorii din sectorul agricol, opțiunile pentru soluționarea acestora, după care au discutat despre noi strategii de cercetare, inovare și dezvoltare a sectorului de producere a semințelor.

 

Ministrul Ion PERJU a subliniat că agricultura reprezintă o prioritate pentru Guvern și că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului susține  instituțiile de cercetare de profil și inițiativele acestora, care aduc rezultate ce fac sectorul agricol mai competitiv.

 

”Sprijinim inițiativele care dezvoltă agricultura din țara noastră, o fac mai competitivă, promovează produsele autohtone și care pot deveni un exemplu pentru alte instituții de cercetare din țară”, a subliniat ministrul.

 

În contextul celor discutate, în cadrul întrevederii, reprezentanții instituțiilor științifice de profil au solicitat suport pentru consolidarea activității producătorilor agricoli specializați în producerea semințelor, îmbunătățirea activității economico-financiară a instituțiilor ramurale, impulsionarea activității Asociației Producătorilor de Semințe, precum și crearea unui mecanism al redevenței pentru soiurile de plante protejate.

 

Ministrul a menționat că Guvernul este determinat să susțină producătorii agricoli pentru a dezvolta o agricultură competitivă și un sector atractiv pentru cei care vor să investească în economia Republicii Moldova.

 

Date de contact:

Serviciul informare și comunicare cu mass media 

tel: 0 22 204 - 581;