Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

MADRM a organizat ședinta consiliului responsabil de proiecte de dezvoltare regionale

Published on: M, 08/04/2020 - 17:44

4 august 2020, Chișinău – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat, astăzi, ședința ordinară a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), condusă de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, vicepreședintele CNCDR, Ion PERJU.

 

Agenda ședinței a inclus opt subiecte, care au fost discutate și aprobate de membrii CNCDR. În context, a fost avizat Programul Național de Dezvoltare a Orașelor Poli de Creștere, document ce în prezent este în proces de consultare publică și urmează a fi aprobat în cadrul unei ședințe de Guvern. De asemenea, în cadrul ședinței au fost trasate noi obiective în domeniul politicii de dezvoltare regională, ce urmează a fi realizate de MADRM împreună cu Agențiile de Dezvoltare Regională, în a doua jumătate a anului curent.

 

Ministrul MADRM, Ion PERJU a declarat că în pofida situației pandemice, lucrările celor 25 de proiecte au continuat, prin mobilizarea eforturilor comune în sectorul de dezvoltare regională. „În continuare trebuie să consolidăm obiectivele strategice propuse și să valorificăm sursele financiare ale Fondului Național de Dezvoltare Regională, pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață și creșterea bunăstării cetățenilor din regiuni”, a declarat oficialul.

 

În scopul organizării unui nou concurs de propuneri de proiecte de dezvoltare regională, care vor fi finanțate de FNDR, membrii CNCDR au aprobat Manualul Operațional al FNDR și Regulamentele de organizare și desfășurare a concursului. În acest sens, s-a stabilit că, proiectele ce vor fi selectate în cadrul concursului, trebuie să asigure procesul de programare și implementare a politicii de dezvoltare regională în următoarea fază de planificare în sectorul dezvoltării regionale.

 

O altă decizie a CNCDR a vizat alocarea de surse financiare pentru cofinanțarea unui proiect transfrontalier în Regiunea de Dezvoltare Sud, cu suportul Uniunii Europene. De asemenea, s-a hotărât și alocarea unor surse financiare suplimentare pentru finalizarea unui proiect de devzoltare economică în Regiunea de Dezvoltare Nord. În același timp, s-a luat decizia de acordare a suportului în vederea asigurării funcționării Unității de implementare a proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” finanțat de Banca germană Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

 

Membrii Consiliului Național au dezbătut și alte subiecte ce țin de realizarea politicilor în domeniu, încurajând instituțiile naționale și regionale să manifeste atitudine proactivă în promovarea și implementarea politicii de dezvoltare regională.