Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Guvernul va acorda plăți directe per cap de animal pentru a susține crescătorii de animale

Published on: J, 11/19/2020 - 08:27

19 noiembrie 2020, Chișinău – Cabinetul de miniștri, a aprobat ieri, în ședința de Guvern Regulamentul privind acordarea plăților directe per cap de animal, cu scopul de a susține crescătorii de animale și a impulsiona dezvoltarea sectorului zootehnic în țara noastră.

 

Regulamentul stabilește condițiile, ordinea, procedura de acordare a plăților directe crescătorilor de animale și mărimea plăților pentru fiecare cap de animal, în funcție de specie și categorie.

 

Obiectivul documentului aprobat este de a crește productivitatea medie a șeptelului de animale, a crește volumul de producție animalieră, de a asigura unitățile de procesare cu materie primă de origine animalieră autohtonă, precum și de a spori interesul fermierilor în creșterea animalelor.  

 

Pentru realizarea obiectivelor, anual Guvernul va oferi cel puțin 30% pentru finanțarea cererilor de acordare a plăților directe per cap de animal din Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural (FNDAMR).  

 

De asemenea, valoarea plăților directe ce va fi acordată unui producător agricol pentru fiecare cap de animal, va fi stabilită în funcţie de specia și categoria animalului, conform măsurilor prevăzute în Regulament.

 

 Astfel, deținătorii de bovine de rasă specializată vor primi câte 7000 lei per cap de animal, deținătorii de ovine de rasă specializată sau de caprine – câte 500 lei/per cap. În cazul animalelor de rasă pură, valoarea plății directe va crește cu 50%. În acest scop, vor fi alocate circa 62 de milioane de lei din  FNDAMR.

 

 

În cadrul ședinței, Prim-ministrul Ion CHICU a solicitat impulsionarea procesului de revizuire a Regulamentului de subvenționare a agriculturii pentru anul 2021.  Pentru anul viitor, în vederea subvenționării investițiilor în sectorul agricol, în buget sunt prevăzute peste 1 miliard de lei la acest capitol.

 

În acest sens, ministrul Ion PERJU a menționat că plățile de subvenționare mai prevăd și alte direcții menite să dezvolte zootehnia. 

 

Notă: Depunerea dosarelor de solicitare a plăților directe per cap de animal, va avea loc în cadrul apelurilor anunţate de MADRM, iar în cazul nevalorificării surselor financiare planificate, mijloacele financiare vor fi utilizate în conformitate cu Regulamentul privind condițiile, ordinea şi procedura de acordare a mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 455/2017”, indicate în document.