O nouă reuniune a țărilor Parteneriatului Estic pe subiectul protecției mediului

Published on: L, 11/30/2020 - 16:51

30 noiembrie 2020, Chișinău –Țările Parteneriatului Estic s-au reunit, recent, în cadrul celei de-a III-a Platformă tematică a Parteneriatului Estic „Conectivitate, eficiență energetică, mediu și schimbări climatice”, unde au fost discutate problemele și realizările în domeniul protecției mediului.

 

Evenimentul a fost compartimentat în trei paneluri de discuții, fiind vizate în mod prioritar angajamentele țărilor din Parteneriatul Estic în legătură cu ajustarea, coordonarea și integrarea aspectelor de atenuare și adaptare la schimbările climatice, având ca repere obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU până în anul 2030. În cadrul evenimentului desfășurat în format on-line, țara noastră a fost reprezentată de Secretarul de Stat Dorin ANDROS.

 

„În pofida situației pandemice, Guvernul Republicii Moldova își continuă activitățile curente în conformitate cu angajamentele asumate de țara noastră în Acordul de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană și  cu Planul de acțiuni al Guvernului pentru perioada 2020-2023. Prevenirea poluării și minimizarea deșeurilor, promovarea economiei ecologice, monitorizarea calității aerului și emisiilor industrial, conservarea biodiversității și responsabilitatea extinsă a producătorilor sunt acțiuni în curs de implementare în țara noastră. Principiile economiei circulare, ca parte a implementării priorităților din Acordul de asociere Republica Moldova-UE, vor fi integrate în continuare în versiunea actualizată a Strategiei de mediu 2030, a Programului de promovare a economiei verzi în Republica Moldova pentru anii 2021-2023 și în noul Program de gestionare a deșeurilor, pe care intenționăm să îl dezvoltăm în perioada următoare, cu sprijinul proiectului regional EU4Environment. De asemenea, Republica Moldova își propune să colecteze separat și să recicleze până la 30% din deșeurile de plastic generate pe teritoriul țării, până la sfârșitul anului curent, conform obiectivelor naționale asumate. Măsurile practice în acest sens sunt în curs de desfășurare, prin implementarea unor noi sisteme de gestionare a deșeurilor, având suportul Uniunii Europene și a Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare”, a menționat Dorin ANDROS.

 

Totodată, în cadrul discuțiilor oficialul a declarat că una dintre realizările majore atinse în contextul priorităților actuale ale politicii de mediu la nivel național este aprobarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova 2030, Guvernul Republicii Moldova, în luna iunie a anului curent.

 

„Realizarea obiectivelor dezvoltării economice ecologice, promovarea economiei circulare și a obiectivelor de dezvoltare durabilă aferente domeniului protecției mediului se numără printre angajamentele asumate în cadrul documentului menționat. În acest sens, au fost stabilite parteneriate  publice-private cu companiile de reciclare și cu organizații ale societății civile, ce activează în domeniul gestionării și valorificării deșeurilor în țara noastră. Suntem ancorați în problemele actuale de mediu, motiv pentru care ne dorim să sporim activitățile de armonizare a legislației în conformitate cu modelul UE”, a subliniat Secretarul de Stat.