Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Proiectului Uniunii Europene DevRAM, partea I și-a încheiat misiunea

Published on: J, 07/01/2021 - 09:12

1 iulie 2021 – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Centrul Educațional Pro Didactica, Asociația Donau Soja din Austria și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (AAD), au făcut bilanțul cooperării, în cadrul Proiectului Uniunii Europene DevRAM, Partea I, în perioada  aprilie 2018-august 2021. Beneficiari ai celor 60 de activități sprijinite de proiectul european au fost  instituțiile de învățământ profesional tehnic agricol din țara noastră.

 

Printre realizările cele mai importante, marcate în perioada colaborării, se numără: elaborarea și validarea a 8 standarde ocupaționale și a 8 standarde de calificare, a curricula ”Standarde de calitate în domeniul agroalimentar” și ”Agricultură ecologică”; circa 600 de participări ale cadrelor manageriale și didactice la programe de formare continuă; dotarea cu mobilier și echipament a 2 secții de formare continuă (Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul și Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificația din Stăuceni) și a 7 săli de instruire practică; elaborarea și lansarea de programe de formare continuă a adulților; crearea a 7 tururi virtuale și a 11 pagini web ale instituțiilor agricole; elaborarea a 15 planuri de afaceri, inclusiv 5 implementate cu sprijinul financiar al proiectului; participarea a peste 200 de elevi și cadre didactice la expoziții naționale și internaționale etc.

 

Totalurile au fost făcute în cadrul unui eveniment, organizat pe un câmp demonstrativ de soia la Bălți, la care au participat reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ai Ambasadei Austriei în Republica Moldova și ai Agenției Austriece pentru Dezvoltare, MADRM, Ministerul Educației, Culturii și Sportului, Institutele de cercetare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, participanți la lanțul valoric al soiei, Colegiile tehnice agroalimentare, parteneri de dezvoltare etc.  

 

În cadrul evenimentului, Secretarul de Stat al MADRM, Mihail MACHIDON, a menționat importanța proiectului în procesul de modernizare a sectorului agricol din Republica Moldova și alinierea acestuia la standardele europene în scopul facilitării accesului producătorilor moldoveni la piețele internaționale. „Sprijinul multilateral al proiectului, oferit producătorilor, institutelor de cercetare, colegiilor tehnice, organismelor de certificare și exportatorilor va avea, fără îndoială, un impact notabil asupra sectorului de soia din Moldova și a lanțului valoric al soiei”, a subliniat oficialul.

 

Ambasadorul Austriei în Republica Moldova, E.S. Stella Avallone, a menționat că: „Austria și Moldova sunt strâns legate printr-o varietate de activități, în domeniul economiei, sectorului securității, afacerilor sociale, educației și culturii. Cooperarea pentru dezvoltare se concentrează pe educația orientată spre muncă și incluziune, pe mediu, apă și schimbările climatice, precum și pe guvernanță, statul de drept și consolidarea păcii. Între 1997 și 2019, proiectele Austriei în aceste domenii au totalizat aproximativ 58 de milioane de euro, iar Austria își va continua sprijinul pentru Moldova în perioada următoare”.

 

Șeful adjunct de cooperare al Delegației UE în Republica Moldova, Gintautas Baranauskas, a precizat: „Investiția în dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova este o prioritate cheie pentru Uniunea Europeană, în special prin oferirea de oportunități pentru accelerarea creșterii economice prin sprijinirea sectoarelor de afaceri, cercetare și educație”.  

 

În ultimii trei ani și jumătate, cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul proiectului DevRAM Partea I, instituțiile moldovenești de cercetare au participat la 8 evenimente internaționale de cercetare și dezvoltare sau AKIS și au beneficiat de echipamente moderne, sporindu-și capacitățile de a furniza piața cu soiuri noi de soia și tehnici de producție mai eficiente.

 

Totodată, instituțiile de învățământ profesional tehnic agricol și-au consolidat capacitățile organizaționale,  iar 13 producători moldoveni de soia și un comerciant (Prograin Organic Moldova) au fost certificați conform standardului Donau Soja și o companie moldovenească de prelucrare a soiei (Angromix77) a fost certificată conform standardului „Produs fără-OMG”, punând la dispoziția consumatorilor moldoveni primele produse locale de soia certificate. Republica Moldova a reușit să acceseze o nouă destinație pe piața europeană, proiectul facilitând exportul soiei ecologice în Spania.

 

Grație proiectului instituțiile de cercetare și dezvoltare agricole din Moldova au semnat trei acorduri de cooperare cu omologii lor din Bulgaria, Serbia și România, precum și a fost elaborat Planul Național de Acțiune pentru Dezvoltarea Producției de Soia, integrat în Strategia Națională de Dezvoltare a Agriculturii.