Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Ministrul Mediului Iuliana CANTARAGIU și adjunctul Premierului ucrainean au discutat despre problematica proteсției râului Nistru

Published on: S, 09/11/2021 - 14:33

11 septembrie 2021, Chișinău -  Ministrul Mediului Iuliana CANTARAGIU și adjunctul Premierului ucrainean au discutat despre problematica proteсției râului Nistru, vineri, 10 septembrie 2021, în cadrul vizitei de lucru întreprinsă de Viceprim-ministrului Ucrainei pentru teritoriile temporar ocupate, co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, Oleksii REZNIKOV, în Republica Moldova.  

 

În cadrul vizitei a avut loc o întâlnire a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică Vlad KULMINSKI și Oleksii REZNIKOV, cu participarea din partea Republicii Moldova a Viceprim-ministrului Andrei SPÎNU, ministrului Mediului Iuliana CANTARAGIU și ministrului Economiei, Sergiu GAIBU, precum și a altor reprezentanți ai instituțiilor naționale relevante. Subiectul întâlnirii a fost  promovarea politicilor de reintegrare a țării și realizarea dezideratului de reglementare finală și durabilă a conflictelor.

 

O atenție sporită a fost acordată problematicii protecției râului Nistru și aspectelor ecologice ale funcționării Complexului Hidroenergetic Nistrean.

 

În cadrul întrunirii, ministrul Mediului, Iuliana CANTARAGIU, a declarat: ”Având în vedere că râul Nistru este un fluviu care traversează teritoriul a două state, este în interesul nostru comun să continuăm dialogul, să cooperăm și să asigurăm o calitate bună a apelor și o cantitate suficientă pentru toți utilizatorii de apă din bazin, de la izvor, până la vărsare”.

 

La rândul său, Oleksiy REZNIKOV a dat asigurări și a subliniat  că: ”Ucraina, la fel ca și Moldova, este interesată de calitatea apei fluviului Nistrului și nu va admite ca apele râului să se deterioreze – nici în contextul calității și nici al înnămolirii. La urma urmei, Nistrul este o sursă de apă potabilă atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru cetățenii Ucrainei”.

 

Părțile au ajuns la înțelegerea să fie organizată o ședință comună pe aceste aspecte în viitorul apropiat.

 

Vizita întreprinsă la Chișinău de către adjunctul Premierului ucrainean a constituit o continuare a bunei cooperări activ dezvoltate recent între conducerea și demnitarii publici de nivel înalt din partea Republicii Moldova și ai Ucrainei și care va continua să se aprofundeze și pe viitor.