A A A

La MAIA s-a discutat posibilitatea de a produce o semănătoare no-tiil pentru producătorii mici și mijlocii

Published on: M, 09/21/2022 - 15:52

21/09/2022

 21 septembrie 2022, Chișinău  - Astăzi,  reprezentanții conducerii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ai Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii au avut o întrevedere cu Susumu  Watanabe ,directorul executiv al  Companiei  „ Metal  Products Inc. „,Japonia.

 

Părțile au discutat despre  necesitatea dezvoltării sistemului agricol conservativ pentru lucrarea solului în condițiile schimbărilor climatice, care tot mai mult afectează sectorul agricol.

Hiroyuki Iwamatsu, consultant  principal, a vorbit despre studiul de fezabilitate  care se efectuează  în scopul unei  eventuale investiție în  proiectarea  și producerea unei  semănători no - till  pentru fermierii mici și mijlocii.

 

Vladimir Bolea a menționat că : ” Ministerul  Agriculturii  și  Industriei  Alimentare  acordă subvenții postinvestiționale pentru implementarea tehnologiilor  no-till și mini-till. Suntem interesați în implementarea lor, deoarece seceta des afectează producătorii agricoli, iar această tehnologie permite conservarea apei . Este în interesul nostru să producem în Moldova utilaj de capacitate mică  pentru fermierii cu suprafețe mici de teren agricol. Susținerea producătorilor micro, mici și mijlocii, este o prioritate pentru noi, de aceea, salutăm intenția de a produce utilaj pentru agricultura conservativă, a mai menționat ministrul.“

 

De menționat, că Metal Products Inc. pentru început împreună cu un partener din Moldova va investi în producerea unei  semănători –mostre, iar după ce se va demonstra eficiența și importanța unei asemenea construcții, se va discuta despre extinderea  investiției.

 

Ministrul Vladimir Bolea, a transmis mulțumiri  Guvernului  Japoniei pentru liniile de suport oferite pentru dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova, inclusiv Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA).