A A A

Sectorul de lapte din zona de nord va fi susținut și modernizat

Published on: J, 09/22/2022 - 11:36

22/09/2022

22 septembrie 2022, Chișinău  Secretarul de Stat al MAIA, Iurie Scripnic, a participat  la lansarea unui nou proiect, axat pe dezvoltarea sectorului de lapte (MILK), care urmează a fi implementat în zona de nord a Republicii Moldova.

Crescătorii de bovine și procesatorii vor beneficia de suport în procesul de producere a laptelui  prin  consolidarea capacităților centrelor de colectare, a controlului calității și  îmbunătățirii accesului  fermierilor  la  servicii   veterinare de calitate.  Toate acestea, în contextul provocărilor care pun în pericol dezvoltarea pieței locale de  produse lactate. 

 

Iurie Scripnic, în discursul său, a vorbit despre măsurile întreprinse de MAIA întru susținerea  crescătorilor de animale, politicile privind perspectivele sectorului zootehnic, menționând, că sectorul dat este o prioritate pentru minister, iar  revitalizarea și modernizarea  acestuia, o necesitate. “Asemenea proiecte sunt binevenite, deoarece îi încurajează pe fermieri să investească în continuare în producerea laptelui”, a menționat Iurie Scripnic.

 

Proiectul MILK va pune accent pe îmbunătățirea condițiilor economice ale fermierilor mici și mijlocii prin consolidarea lanțului valoric al laptelui în nordul Moldovei, prin aplicarea unei  abordări moderne de dezvoltare a sistemelor de piață și prin valorificarea cunoștințelor, precum și a potențialului experților în domeniu din Republica Cehă și Republica Moldova. Astfel, va spori productivitatea și calitatea laptelui  furnizat de fermierii mici și mijlocii.

 

La eveniment a participat și Excelența sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în RM, Stanislav Kazesky .

Proiectul MILK este implementat de People in Need și finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare.