A A A

Ministrul Vladimir Bolea a avut un șir de întrevederi cu producătorii din raionul Cahul

Published on: S, 09/24/2022 - 17:10

24/09/2022

24 septembrie 2022, Chișinău -  După ședința Guvernului, care s-a desfășurat  la Cahul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea,  a avut un șir de întâlniri cu producătorii agricoli și agenții economici din raionul Cahul. Conform agendei ministrului, prima întrevedere a avut loc cu  specialiștii Direcției Agricole raionale (DA). Oficialul i-a informat despre necesitatea fortificării acestor entități, deoarece anume prin intermediul acestora, statul poate  să-și promoveze politicile și să cunoască mai bine situația din fiecare regiune. Aceasta fiind  unica modalitate. Specialiștii DA  au abordat problema extinderii suprafețelor irigate, construcția  bazinelor de acumulare a apei, construcția stațiilor antigrindină, problema cotelor valorice, necesitatea modificării Regulamentului de subvenționare, ș.a. Ministrul, însă, a menționat că: „ Toate aceste probleme sunt cunoscute și echipa ministerială  întreprinde măsuri concrete pentru a sprijini producătorii. Agricultorii sunt cei mai importanți în țara noastră, iar agricultura trebuie să-și ocupe locul pe care îl merită, de aceea,  este necesar ca  cei care produc să se coopereze cu procesatorii, să se coopereze producătorii între dânșii,  pentru a fi mai puternici și vizibili. A venit timpul, ca oamenii pământului să devină mai înstăriți, să fie apreciați, nu doar în țară, ci și  peste hotare. Doar așa vom  fi competitivi și vom asigura securitatea alimentară” , a menționat Vladimir Bolea.

 

 Ulterior,  ministrul  a avut o întrevedere  cu producătorii agricoli și agenții economici din raionul Cahul. Cei prezenți au fost informați despre măsurile întreprinse întru dezvoltarea sectorului și  susținerea agricultorilor  afectați de secetă, de  prețurile înalte la resursele  energetice, războiul din țara vecină. Astfel,  s-a menționat că termenul de achitare a impozitului funciar  a fost extins cu două luni, cea ce înseamnă că,  fermierii pot efectua plățile date  până la 25 noiembrie. De asemenea,  se lucrează la proiectul de lege care  prevede  achitarea  impozitelor  și taxelor  din contul TVA acumulate în cont. O altă preocupare importantă pentru minister este identificarea  piețelor noi pentru comercializarea producției. „Interesul  statului  este în dezvoltarea producătorilor agricoli, în industrializarea  mică. Susținerea producătorilor mici și mijlocii este o prioritate, deoarece, anume  dânșii  creează mai multe locuri de muncă la sat. Trebuie să punem capăt divizării, deoarece unde-s mulți, puterea crește și acum, ca niciodată,  trebuie să fim uniți pentru a  depăși toate dificultățile   acestui an deloc  ușor”, a spus ministrul. Producătorii au apreciat eforturile ministerului de resort,  au adresat  un șir de întrebări și  au propus soluții  privind  adaptarea la schimbările climatice, etc.

 

La finalul vizitei  de lucru, ministrul Vladimir Bolea  s-a deplasat la Portul Internațional Liber  Giurgiulești,  pentru a afla care sunt  posibilitățile și capacitățile  de export, de dezvoltarea a logisticii,  impedimente și soluții. Împreună cu administrația portului, ministrul a vizitat mai mulți rezidenți, a fost informat despre volumul producției exportate  din Republica Moldova pe cale maritimă în 2022, dar și a celei transbordate,  prin intermediul terminalelor fluviale, despre investițiile și perspectivele de dezvoltare a portului.