Primul set de măsuri financiare destinate fermierilor afectați de secetă și alte calamități naturale din anul 2024 a fost promovat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

Published on: M, 08/28/2024 - 16:08

 

28 august 2024, Chișinău - Astăzi, Viceprim-ministrul Vladimir Bolea, a prezidat ședința Comitetului de Supraveghere al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA). În cadrul acestei ședințe, ministrul Vladimir  Bolea a promovat primul set de măsuri financiare destinate fermierilor afectați de secetă și alte calamități naturale din anul 2024, facilitând accesul acestora la resursele necesare pentru continuarea activităților agricole și menținerea stabilității economice în sector. Aceste măsuri includ reducerea penalităților, acordarea de vacanțe de plată pentru ratele intermediare și finalizarea proiectelor de irigare esențiale pentru sustenabilitatea agriculturii.

 

 

 

Astfel, în cadrul ședinței, s-a decis ca pentru fermierii care au întârzieri la plata ratelor în 2024 drept consecință a calamităților produse în anul 2024, ADMA să renunțe la penalitățile de întârziere în proporție de 100%, cu condiția prezentării Avizului de atestare a impedimentului justificativ pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
 

 

De asemenea, în perioada 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, ADMA va acorda, la cererea scrisă a fermierilor beneficiari, o vacanță de plată de 6 luni pentru ratele intermediare scadente în acest an, în baza aceluiași Aviz de atestare a impedimentului justificativ.
 

 

Totodată, s-a stabilit că în aceeași perioadă, 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, fermierii vor putea beneficia de aceleași condiții de suspendare a plății și pentru ultima rată scadentă în 2024, pe baza cererii scrise și a Avizului eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
 

 

În plus, pentru Programul dezvoltării sistemului de irigare la scară mică care asigură finanțarea în rate a echipamentelor pentru irigare, s-a aprobat reducerea avansului inițial necesar de la 40% la 20%, facilitând astfel accesul fermierilor la aceste echipamente.